Gå direkt till textinnehållet

Kan man blogga som journalist?

Den gamla debatten om vilka skillnaderna är mellan en journalist och en bloggare blossade upp igen på helgens konferens "Rockstars Of The Web" i Amsterdam (där undertecknad befann sig).

Några hundra bloggare träffades och lyssnade till de inbjudna bloggstjärnorna. Videobloggaren Loren Feldman menade att man aldrig kan lita på en bloggare, medan superstjärnan Pete Cashmore från Mashable ansåg att många bloggar har fler kunniga skribenter inom sitt område än de flesta mainstream-medier. Som exempel nämnde han tidningen The Guardian som har 1 teknikskribent (som ska täcka allting från nya kameror till sociala nätverk) – medan bloggen Mashable har 12 personer som är helt dedikerade till nyheter om sociala nätverk. Vem har bäst bevakning av sociala nätverk?

Publiken klagade dock på ämnesvalet, de var trötta på frågeställningen och man ville istället höra mer om hur man kan kombinera journalistiken och bloggandet. Tipsen flög i luften. Många ville ventilera sin frustration som journalister. De är vana vid att ägna lite tid åt varje text, att göra riktig research. Tempot på bloggarna skrämmer – och lockar till snabba publiceringar som i princip inte är mycket mer än "rewrites".

Den brittiske bloggaren och universitetsprofessorn Paul Bradshaw (som också driver Online Journalism Blog) menade att det inte var ett problem att vara en journalist och en bloggare samtidigt. Det gäller bara att särskilja innehållet i sitt arbete: ta dig tid att definiera hur ditt bloggandes innehåll särskiljer sig från ditt journalistiska material och följ sedan den linjen stenhårt. Man kan välja vilken kontrast man vill: personligt/objektivt, bild/text eller skriva om helt olika ämnen på sin personliga blogg jämfört med det "riktiga" journalistiska arbetet.

Annons Annons

Ett exempel; på bloggen publicerar du dagliga händelser ur en mer personlig synvinkel, kortfattat. I dina längre texter gör du mer grundläggande research och intervjuer, och bearbetar dessa – och försöker att vara mer objektiv. Eller tvärtom.
Läs mer på Paul Bradshaws "Online Journalism Blog":
http://onlinejournalismblog.com/

Fler avsnitt
Fler videos