Gå direkt till textinnehållet

Svenska Nyheter förlöjligade privatperson – klandras av MEN

MEN-fällning SVTs satirprogram beskrev en utpekad person på ett förlöjligande sätt, med vad som kunde uppfattas som sexuella anspelningar.

Satirprogrammet Svenska Nyheter ägnade en del av ett program i höstas åt att regeringens höstbudget innebar mindre anslag till studieförbunden. Regeringen vill att deras verksamhet ska bli mer jobbskapande.

Flera exempel på kurser visades upp under inslaget.

”Jag fattar att vissa kurser är lite flummiga men nån jobbskapande kurs måste det väl ändå finnas? Får jag upp en till bara?”, sa programledaren Messiah Hallberg, varpå ett klipp från Youtube visades.

Annons Annons

Klippet var en reklamfilm för en kurs i ”skogsbad”, och visade en kvinna som omfamnade ett träd. En pålagd skylt visade kvinnans namn och titel.

Av anmälan framgår att programledaren sedan fortsatte: ”Jag vet inte, menar regeringen verkligen att den här talltallarens kurs inte skulle vara jobbskapande? Att furufistaren där inte skulle ha hundratals arbetsgivare efter sig?”

Kvinnan anmälde Svenska Nyheters inslag till Allmänhetens medieombudsman, MO. Hon menade bland annat att god satir var att sparka uppåt, och att särskilt ordet ”furufistare” var en plump och brutal sexuell anspelning som var direkt kränkande.

SVT beklagade att anmälaren tagit illa vid sig, men ansåg att udden i inslaget var riktad mot regeringen. Ordet ”furufistande” – inte ”furufistare” som anmälaren uppfattat det, enligt SVT – var en ironisk dragning som syftade på studieförbundens uppdrag framöver att erbjuda kurser som skulle vara helt jobbskapande.

MO betonar att det ska vara mycket högt i tak i ett satirprogram som Svenska Nyheter. Men det finns inte något allmänintresse som motiverar att anmälaren, som inte har någon ställning i offentligheten, exponerats på det sätt som skett, anser MO.

MEN går på MOs linje och klandrar SVT för att ha tillfogat kvinnan en oförsvarlig publicitetsskada.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos