Gå direkt till textinnehållet

Öppet brev till vd Anders Eriksson

Debatt Bemanningsföretaget Marieberg Medias klubbstyrelse skriver i ett öppet brev till vd Anders Eriksson att de fått ”skambud från Bonnier News i förhandlingar om uppsägningar” och att ”Bonnier News anseende som seriös arbetsgivare kommer att raseras”.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Samtliga tillsvidareanställda och visstidsanställda på Marieberg Media utanför Stockholm har varslats. Vi i Marieberg Medias klubbstyrelse har nu förhandlat om uppsägningsvillkor med arbetsgivaren i en månad. Hittills har Bonnier News inte velat ge oss någonting som dämpar fallet för alla som kommer att sägas upp. Det är oacceptabelt.

Bonnier News Local har bestämt sig för att sluta använda sig av vikarier från Marieberg Media. Marieberg Media är ett bemanningsbolag som ägs av Bonnier News och som i flera år har försett tidningar runt om i landet med vikarier. Det är Bonnier News som har valt att ha ett internt bemanningsbolag och ansvaret ligger därför nu på Bonnier News centralt.

I förhandlingarna om arbetsbrist är arbetsgivaren tydlig med sin ståndpunkt: Det finns inget ekonomiskt utrymme att ge oss som är tillsvidareanställda någon arbetsbefrielse under uppsägningstiden. Vi förväntas jobba på glatt och motiverat under hela sommaren. När sommaren är slut säger Bonnier News tack och hej, utan någon form av kompensation.

Annons Annons

Varför sägs vi upp? För att Bonnier News vill undgå en ny paragraf i uthyrningslagen. Bonnier News vill slippa direktanställda oss på kundföretagen, eller betala två extra månadslöner för att behålla oss som bemanningsanställda.

Bonnier News är inte en verksamhet som går på knäna. Tvärtom planeras det redan nu för 2024 års vinstdelning, en vinstdelning som vi uppsagda inte kommer få ta del av, enligt besked från Marieberg medias verksamhetschef. Därför begär vi från fackligt håll: Ge era anställda något som kan göra att de landar lite mjukare. Om ni på Bonnier News vill ha motiverade medarbetare under sommaren är det enda rimliga att vi efter ordinarie uppsägningstid får minst två månader betald och arbetsbefriad uppsägningstid.

Bonnier News har högt ställda mål om att vara branschens mest attraktiva arbetsgivare. Nu är det dags att bekänna färg. Att säga upp trogen och ambitiös personal utan en enda krona i ersättning eller ens arbetsbefrielse under uppsägningstiden är inte rätt väg att gå. Det är cyniskt och hänsynslöst. Bonnier News anseende som seriös arbetsgivare kommer att raseras.

Marieberg Medias klubbstyrelse

Med stöd av
BBM-klubben
BNL-klubben
DN-klubben
Expressens journalistklubb
HD-klubben
Journalistklubben Dagens industri & Dagens Samhälle
Promediaklubben
Skånska Dagbladets Journalistklubb
Sydsvenskans journalistklubb

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos