Gå direkt till textinnehållet

Miljoner till radiojournalister – Snart kan PKE-pengarna betalas ut

Efter över ett decennium av förhandlingar och rättstvister kan medlemsorganisationerna i Copyswede nu snart få ta del av totalt 2,1 miljarder kronor. Nytt är att även radiojournalister kommer att få del av pengarna.

I april kom Copyswedes medlemmar och samarbetspartners överens om fördelningen av den ”historiska PKE-skulden”, det vill säga privatkopieringsersättning för mobiler, datorer och surfplattor. Bakgrunden är att ett branschavtal slöts 2020 efter ett decennium av förhandlingar och rättstvister. Avtalet gällde då 1,3 miljarder kronor för åren 2009-2020, men överenskommelsen omfattar nu även åren 2021-2023 och då landar summan på 2,1 miljarder kronor, skriver Copyswede i ett pressmeddelande.

Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf är glad för att de långa förhandlingarna är i mål och att man kommit överens om hur ersättningen ska fördelas.

Nytt är att upphovspersoner bakom radioprogram kommer att kunna få upphovsrättspengar.

Annons Annons

– För tv har det under ganska lång tid funnits en ordning för anställda att kunna få del av de här pengarna, säger Olle Wilöf.

96 miljoner kronor har avsatts för upphovsrättsskyddat journalistiskt material som sänds i radio och sedan kopierats av privatpersoner som podd.

– Undersökningar visar att radioprogram som poddar är frekvent kopierade på ett sätt man kanske inte trodde, säger Olle Wilöf.

Det lutar mot att Copyswede kommer att ta hand om fördelningen och utbetalningen av kopieringsersättningspengarna. Journalistförbundet kommer att vara med som konsult i arbetet med att ta fram kriterier och bestämma hur pengar ska nå berörda personer .

– En variant är att programmakare som har rätt till ersättning anmäler det i någon form av självdeklaration. En annan variant är att det inte krävs någon anmälan, säger Olle Wilöf.

Han bedömer att det finns ett system på plats till hösten, och att pengar kan betalas ut från 2025.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Miljoner till radiojournalister – Snart kan PKE-pengarna betalas ut”

  1. Vad gäller för oss som gått i pension eller bytt yrke efter 2009?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos