Gå direkt till textinnehållet

SVT klandras för påa om ensamkommande

GRN-fällning En påannonsering i SVTs nyhetsprogram Sverige idag stred mot kravet på saklighet, enligt Granskningsnämnden.

Ett inslag gjort av SVT Nyheter Örebro handlade om några av de tusentals ensamkommande barn som kom till Sverige 2015. I påannonseringen till inslaget sade nyhetsuppläsaren:

Nu ska det handla om hur det har gått för några av de tusentals ensamkommande barn som kommit till Sverige. Ungefär 35 000 sökte asyl här 2015 som var ett rekordår och de
flesta av dem från Afghanistan. Och så här många, ungefär sju av tio, 70 procent, har enligt en rapport från SCB nu kommit i jobb och försörjer sig själva.

Sändningen anmäldes av en person som påpekade att den rapport från SCB som SVT utgick ifrån gällde de 20 000 ensamkommande som år 2022 var folkbokförda i Sverige. Utgår man från de 35 000 som kom år 2015 blir andelen ensamkommande som kommit i arbete 40 procent, inte 70 procent.

Annons Annons

Granskningsnämnden för press, radio och tv håller med anmälaren om att framställningen i SVTs påannonsering blev missvisande. Inslaget stred därmed mot kravet
på saklighet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos