Gå direkt till textinnehållet

Jämtlands Tidning pekade ut man som våldsbrottsling – klandras

MEN-FÄLLNING Jämtlands Tidning kallade en person som var misstänkt för misshandel för våldsbrottsling. För det klandras tidningen av Mediernas Etiknämnd, som därmed går emot Medieombudsmannens bedömning.

Anmälaren anmälde fem artiklar som publicerats på Jämtlands Tidnings sajt. Tre av dessa var publicerade mer än tre månader innan anmälan inkom till MO, och prövades därför inte.

Artiklarna som prövades hade rubrikerna ”Misstänkt för misshandel med vapen – får sitta fortsatt häktad” och ”Våldsbrottsling släppt ur häktet – Ragundaby i skräck”.

Mannen var bland annat misstänkt för grov misshandel av två personer samt för att ha skjutit ett antal gevärsskott genom entrédörren på en bostad till en bekant, och misstänktes även för att ha misshandlat en 80-årig kvinna, mamman till mannens bekant.

Annons Annons

Anmälaren anförde att det handlade om ”en olycklig dag förra sommaren som mist sina proportioner” och att det inte fanns någon misshandlad person och allra minst någon gammal kvinna som han slagit med ett hagelgevär.

Tidningen hade tidigare publicerat flera bilder på anmälarens hus och på dennes lite speciella bilar, utan att maskera registreringsskylten.

Medieombudsmannens bedömning var att utpekandet var knapphändigt, men att rubriken som säger att en ”våldsbrottsling är släppt ur häktet” var en brist. Det faktum att bilderna på huset och bilarna var publicerade tidigare, och anmälan inkommit för sent, gjorde dock att MO inte prövade de uppgifterna i sin bedömning, och MO avskrev därför ärendet.

Mediernas Etiksnämnds bedömning var att den tidigare publiceringen av bilder på huset och bilarna gjort att anmälaren kunde identifieras av en förhållandevis stor krets.

”Mot denna bakgrund är anmälaren utpekad som den våldsbrottsling som anges i rubriken, trots att han inte är dömd. Anmälaren har därigenom drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada. Jämtlands Tidning ska därför klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos