Gå direkt till textinnehållet

Nyhetstelegram i SVT fälls för bristande saklighet

GRN-FÄLLNING SVTs lokala nyheter i Västmanland fälls för bristande opartiskhet och saklighet i ett nyhetstelegram om kommunalskatt.

Det korta telegrammet handlade om kommunala skattesatser i Sverige respektive Västmanland. I inslaget sa programledaren att den totala kommunala skattesatsen i Sverige slår historiska rekord nästa år, och att orsaken är att ”den nuvarande regeringen inte släpper till mer pengar till kommuner och regioner vilket gör att skattetrycket i kommunerna ökar.”

Anmälaren har anfört att programledarens uttalande om den höga skattesatsen var ett subjektivt påstående utan grund och ett argument som Socialdemokraterna och andra partier på vänstersidan fört fram.

SVT anser att den kritiserade formuleringen var en tillspetsad förenkling, men saklig. Uppgiften om den kommunala skattesatsen i Sverige 2024 byggde på uppgifter som SCB hade släppt samma dag som inslaget sändes. Källan framgick av den artikel som hänvisades till i slutet av inslaget.

Annons Annons

Granskningsnämnden anser att handlingarna i ärendet inte visat grund för programledarens påstående. Det förenklade påståendet i inslaget var så ofullständigt att det närmast framstod som en politisk ståndpunkt. Även med beaktande av att det var ett kort nyhetstelegram anser nämnden att inslaget stred mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos