Gå direkt till textinnehållet

Alexander Norén: ”Direktsändning är alltid en kick”

Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT Nyheter, blir på bra humör av direktsändning, men de bästa idéerna kommer till honom i motionsspåret eller bastun. 

Min arbetsdag börjar: 08:45 när vi har första morgon­mötet. Men egentligen när jag stiger upp på morgonen och börjar kolla nyhetsapparna för att se vad jag borde ha koll på under dagen. 

Arbetsdagen slutar: Den ­slutar väl aldrig helt. Jobbar från och till för jämnan. Jag har ju också ”jour” och kan bli inkallad att kommentera i nyhetsprogrammen eller online i princip när som helst. 

Mitt första journalistjobb: TV3 Direkt och Radio Stockholm. Perfekta plantskolor där jag fick förtroende att lära mig under resans gång. Sända radio tre timmar om dagen lämnade stort utrymme för experimentlusta och var en mängdträning som gav trygghet och färdighet. 

Annons Annons

Viktigaste arbetsredskapet: Telefonen med apparna, ”anteckningsblocket” och mejlen. Men viktigast för att göra ett bra jobb är tiden att reflektera. De bästa idéerna kommer till mig i motionsspåret eller bastun. 

Mina lunchvanor: Sedan inflationen, lunchlåda med det ingen annan i familjen ville förbarma sig över i kylskåpet. 

Det bästa tips jag fått: Inget enskilt scoop, men får rätt många tips från smarta tittare som ger mig uppslag om saker de undrar över eller har erfarenhet av. Även de som från början kanske är kritiska kan, om man börjar en dialog, bidra med nyttiga nya perspektiv i en fråga. 

Så ofta läser jag jobbmejl på fritiden: Rätt så ofta. Men på semestern är jag hyfsat bra på att låta bli. 

På mitt skrivbord finns: Inget. Vi får inte ha personliga saker på kontoret, då vi har ”funktionsarbetsplatser”. Lite tråkigt, men för min del är det nog bra. Annars skulle bordet bara svämma över av papper jag inte orkat sortera och slänga. 

En dålig dag på jobbet: Förmiddagen går åt till möten. Då återstår bara den okreativa och improduktiva eftermiddagen. Eller så går jag hem med för många bollar i luften som ännu inte landat och undrar vad jag egentligen åstadkommit under dagen. 

Då trivs jag bäst med mitt jobb: Direktsändning är alltid en kick som får mig på bra humör! Annars är det när jag testar gränserna utan att köra i diket. Hade jag inte haft möjlighet att pröva nya saker och få svängrum att vara mig själv, hade jag inte varit kvar på SVT i 19 år. 

Fler avsnitt
Fler videos