Gå direkt till textinnehållet

SR-klubben: ”Vi har kämpat för detta i flera år”

Journalistklubben på Sveriges Radio välkomnar beslutet att anställa 20 journalister till P4-stationerna. Samtidigt framkommer nu att nyanställningarna inte alls är kopplade till de nya pop up-redaktionerna, eller någon annan särskild satsning – utan handlar om att P4 gått underbemannade.

– Vi är väldigt glada över att man lyssnat på oss och nu anställer 20 journalister till. Vi har kämpat för detta i flera år, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio.

Journalisten berättade igår att SRs biträdande programdirektör Michael Österlund i Sveriges Radio-bloggen uppgav att SR ”storsatsar på den lokala journalistiken” och anställer 20 nya medarbetare under 2020. I blogginlägget kopplades nyanställningarna till en satsning på pop up-redaktioner runt om i landet.

Men sanningen är att anställningarna handlar om att P4-stationerna har gått underbemannade sedan omorganisationen för några år sedan.

Annons Annons

– De nya tillsvidaretjänsterna är till för att öka grundbemanningen för att täcka vid korttidsfrånvaro vid till exempel kortare sjukdom, vab och utbildning. Orsaken är att det är vikariebrist och framförallt brist på inhoppsvikarier som kan komma in med kort varsel. När arbetsledarnas situation utreddes inom företaget var också vikariebristen en stor del i det som utpekades som tufft för arbetsledarna som fått lägga mycket tid på att försöka hitta vikarier, säger Johanna Lindblad Ahl.

Journalisten har i flera artiklar berättat om problemen med underbemanning på P4-stationerna och vikariebristen, som bland annat lett till att arbetsledare blivit långtidssjukskrivna. 2018 testade SR systemet med att ”överbemanna” för att täcka upp för korttidsfrånvarande. Det är det systemet som nu permanentas och som innebär att 20 av SRs 25 P4-kanaler kommer att få en ny fast anställd journalist.

– Det finns pengar i budgeten för dessa anställningar, eftersom man inte kunnat ta in vikarier, säger Johanna Lindblad Ahl.

Tanken är inte att de nyanställda ska utgöra en vikariepool som hoppar in för den som är sjukskriven – utan det blir en extra schemarad där olika personer på kanalen kommer att vara den som hoppar in på andra pass om någon exempelvis blir sjuk.

Fler avsnitt
Fler videos