Gå direkt till textinnehållet
Charlotta Friborg.
Foto: Tor Johnsson

Man döms för hot mot flera journalister

En man döms till skyddstillsyn efter att ha hotat flera journalister. En av de hotade är Charlotta Friborg, som är kritisk till att det tagit lång tid innan domen fallit.

I juli 2020 skriver någon en kommentar under ett av SVTs inlägg på Instagram – tydligt addresserad till kanalens ansvariga utgivare Charlotta Friborg. ”Måste man sprätta upp er för att ni ska fatta vinken någon gång eller era dumma jävla fanskap” står det bland annat.

Friborg är inte den enda medieprofil som fått meddelanden från personen bakom kontot. Han skrev ett mycket grovt hot till Aftonbladets Instagramkonto, riktat mot tidningens journalister. Och så har det fortsatt. På mannens Instagramsida läggs en bild på Lena K Samuelsson upp med texten ”I am going to slaughter you very slowly”. Till TV4s tittarservice skriver han att han ska ”slakta” dess anställda och till två programledarprofiler på kanalen skriver han att han ska utsätta dem för sexuellt våld och personligen döda dem.

Hoten har skickats från olika konton på Instagram, ett av dem med hans riktiga namn och andra från pseudonymer. Men polisen har kunnat koppla alla konton till mannen, bland annat då han från ett konto lagt ut en bild på sitt bankkontonummer med en vädjan om ekonomiskt stöd. Polisen har också gjort forensiska undersökningar av mannens telefon, och kan på så sätt binda honom till brotten.

I förhör har mannen erkänt att det är han som skickat hoten, men inte svarat på varför han skickat dem.

UR FÖRHÖRET
”Mannen: Får jag lov att fråga: hur många mer anklagelser är det?
Förhörsledaren: Det är några stycken.
Mannen: Några stycken? Då får ni gärna ta och snabba på lite. För det kommer att vara upprepande ingen kommentar, går det bra?”.

Utöver journalisterna har mannen hotat två poliser i tjänst.

Tingsrätten skriver att straffvärdet för brotten är sex månaders fängelse, men dömer honom till skyddstillsyn.

”Det som har kommit fram om [mannens] personliga förhållanden talar för att en skyddstillsyn kan bidra till att han inte begår nya brott”, står det i domen.

Han ska också betala skadestånd till journalisterna.

Charlotta Friborg vittnar om en flod av aggressiva meddelanden till henne.

– Men många av de som är aggressiva mot journalister har blivit skickligare på att hålla sig på rätt sida av lagens råmärken. Det förekommer otroligt mycket mer hat än regelrätta hot. Det är några fällande domar som jag tror har fått folk att tänka till. Men det förekommer fortfarande hot i alltför hög utsträckning, säger hon.

Charlotta Friborg tycker att polisens utredning i det här fallet varit gedigen, men är kritisk till att det tagit så lång tid innan domen förkunnades.

– Det är en ambitiös polisutredning. Men jag tycker det är förunderligt att det ska ta tre och ett halvt år tills domen faller.

I domen står det också att straffet blir mildare då rättsprocessen tagit så lång tid.

– Det tycker jag är lite besynnerligt, säger Charlotta Friborg.

Åklagaren Malin Bogren säger att straffet är i linje med hur tingsrätter brukar döma. Att mannen inte var tidigare straffad har också vägts in i beslutet, säger hon.

– I vårt system idag ska man om det är möjligt välja en annan påföljd än fängelse. När straffvärdet är under ett år är det något som talar för att det inte ska bli fängelse utan en frivårdande påföljd.

Sedan hoten skickades har dock en ny lagstiftning kommit på plats, som höjer straffet för hot riktade mot journalister.

– Lagstiftaren har velat markera att man ska se allvarligare på brott mot journalister. Jag tror absolut att det hade påverkat utfallet om det här hänt efter att den nya lagen trätt i kraft. Då skulle tingsrätten ha höjt straffvärdet och då ska det beaktas när det gäller påföljden. Sen vet vi inte exakt hur det kommer att påverka, det kommer att avgöras av praxis i tingsrätter framöver, säger Malin Bogren.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos