Gå direkt till textinnehållet

”Avgörande att förbundet skyddar sina mest sårbara medlemmar”

DEBATT I skuggan av regeringens nya a-kassereform står många journalister inför osäkerhet och oro. Situationen förvärras av att Journalistförbundets arbetslöshetsförsäkringar sedan länge har uteslutit deltidssjuka. Nu, med den nya miniminivån för a-kassan som långtidsarbetslösa snabbt ska nå, är det avgörande att förbundet tar ansvar och skyddar sina mest sårbara medlemmar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det behövs bättre försäkringar för långtidsarbetslösa och även för dem som arbetar ofrivillig deltid. Anledning kan vara sjukdom eller funktionshinder.

Regeringens föreslagna begränsningar av arbetslöshetsförsäkringen till en nivå runt 5 600 kronor efter skatt per månad efter en kort period av arbetslöshet borde väcka starka reaktioner. Förslaget riskerar att tysta många granskande journalister. Trots att sysselsättningen generellt är hög i landet, finns det grupper som står inför svårigheter när det gäller att hitta arbete. Personer med funktionsvariationer och vissa etniska minoriteter är särskilt utsatta.

Förslaget att sänka arbetslöshetsersättningen kan leda till ökad låglönekonkurrens och sämre arbetsvillkor. Detta kan i sin tur öka risken för sociala problem, ökad brottslighet och psykisk ohälsa. Studier visar att en minskad ekonomisk trygghet under arbetslöshet ökar risken för psykisk sjukdom betydligt.

För att främja en hållbar ekonomi och rättvis arbetsmarknad krävs åtgärder som stärker välfärden och ökar efterfrågan på arbetskraft. Det är viktigt att både arbetslöshetsersättningen och arbetsvillkoren är tillräckligt bra för att säkerställa en stabil och rättvis arbetsmarknad för alla.

För att främja tillväxt och produktivitet är det nödvändigt med investeringar i utbildning, infrastruktur och offentliga tjänster. En utbyggnad av den offentliga sektorn och förbättrade arbetsvillkor är avgörande för att säkerställa en stabil och demokratisk samhällsutveckling.

Det är dags för Journalistförbundet att ta ledningen och erbjuda sina medlemmar bättre försäkringar och trygghet, särskilt för de långtidsarbetslösa och deltidssjuka. Genom att investera i sina medlemmar och kämpa för starkare sociala skyddsnät kan Journalistförbundet spela en viktig roll i att säkra journalistikens framtid och samhällets stabilitet.

Oskar Brandt
journalist och fil. mag. i historia och latin

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt