Gå direkt till textinnehållet

Oskar Sandström har äntligen fått fast tjänst: ”Jag har kämpat för att inte bli bitter”

Efter sex år i vikariesvängen och flera utlasningar har Oskar Sandström, 39, nu fått fast tjänst som snabbhetsreporter* på NWT.

En flytt på 50 mil var vad som krävdes för att Oskar Sandström (bilden) skulle få ett fast jobb. Flyttlasset går från kusten i Karlskrona till Karlstad och NWT.

– Jag brukar säga att jag började min journalistiska karriär i fel ände. Jag började med en fast anställning i sju år när jag var på Lokaltidningen Commersen, en av gratistidningarna i södra Sverige som då ägdes av danska Politiken.  

De dåvarande ägarna la ner flera tidningar i ett sparpaket 2017. Sedan dess har han gått från vikariat till vikariat.

– Jag har gått varvet runt, och lite till, på alla arbetsgivare i länet. 
I dagarna går flytten till Karlstad från Karlskrona när han ska börja jobba som snabbhetsreporter på NWT.

Du flyttar långt för att du fått jobb, har du fått boende?
– Ja, jag hade lite flyt. NWT äger även fastigheter, de hade en gästlägenhet som jag får hyra i en månad, och från maj har jag en egen lägenhet. 

Det låter ju strålande!
– Ja, och ovanligt framför allt. 

Oskar Sandström är uppväxt i Karlshamn och pluggade till journalist i Kalmar.

Vilka är dina tankar om vikariesvängen och vikariesituationen i stort?
– Jag har kämpat de senaste åren för att inte bli bitter och ge upp. Jag har ibland tänkt att jag borde byta yrke, men jag tycker fortfarande att det här jobbet är så pass roligt. 

– Det behövs att fler säger ifrån och protesterar när man ser hur det upprepas. Det finns mängder med människor som går från vikariat till vikariat, och på korttidskontrakt. Det är inte hållbart att hålla på så här, men tyvärr är det så branschen ser ut, och då är väl fackligt engagemang en av de vägarna man får gå.

Känner du någon i Karlstad?
– Några känner jag. Den närmaste tiden kommer nog att gå åt till att lära känna kommunerna, länet och tidningen och hur saker och ting fungerar där. 

Har du några tips till dem som fortfarande harvar runt i vikariesvängen?
– Jag skulle råda dem att vårda sina kontakter och se till att inte bränna några broar när de slutar på en arbetsplats utan hålla sig väl med tidigare arbetsgivare, för det kan vara så att du kommer tillbaka dit.

Det du mest ser fram emot? 
– Att veta vad jag kommer göra framöver. Jag har alltid värdesatt trygghet framför flexibilitet i mitt arbetsliv.

Utmaningar?
– Jag är ju van vid att bo vid kusten så det blir en omställning. Jag kommer nog att sakna Blekinge och säkert återvända dit någon gång i framtiden. Men nu prövar vi det här ett tag.

* Snabbhetsreporter = svenska för "breaking-reporter".

Fler videos
Fler avsnitt