Journalistförbundet om stödet till Evertsson: ”Detta är en fråga om yrkesetik – vi tar inte hänsyn till innehållet”
Måndagens rättegång mot Henrik Evertsson och Linus Andersson för Estoniafilmningen blev en repris.
På måndagen hölls återigen rättegången mot Henrik Evertsson och Linus Andersson i Göteborgs tingsrätt, rörande brott mot Estonialagen efter att de filmat vraket från utsidan för dokumentärserien Estonia – fyndet som ändrar allt. Förra året friades Evertsson och Andersson eftersom Göteborgs tingsrätt menade att filmningen inte kunde prövas enligt Estonialagen, vilket hovrätten i februari i år kom fram till att den visst kunde och skickade tillbaka ärendet till tingsrätten.
I mångt och mycket blev måndagens rättegången en repris med uppspelning av förhör som gjordes under den första rättegången.
Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, var på plats för att bevaka förhandlingen och stötta de åtalade.
– Det framkom som jag ser det inget nytt i denna förhandling jämfört med den första. Det som är nytt är hovrättsdomen. Åklagaren var väldigt kategorisk, kallade dokumentären för ”en kommersiell produkt” och liknade det journalistiska arbetet de utfört vid ”civil olydnad”, säger Tove Carlén.
Dokumentären blev omdebatterad och anklagades för att lansera konspirationsteorier. Henrik Evertsson vann Stora journalistpriset 2020 och utsågs till Årets förvillare av Vetenskap och folkbildning 2021.
I Göteborgs-Posten riktar Mattias Göransson skarp kritik mot Journalistförbundet och Reportrar utan gränser samt medier som visat stöd för Evertsson och Andersson under rättegången. Mattias Göransson är chefredaktör för Magasinet Filter, som publicerat flera granskningar av konspirationsteorierna kring Estonia.
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert avfärdar kritiken.
– Det här är en omdebatterad dokumentär som väcker starka känslor. Den har fått pris för att vara välgjord och antipris för att vara vilseledande. Det är inte något som vi i Journalistförbundet tar hänsyn till. För oss handlar det här om en yrkesetisk och publicistisk fråga. Staten ska inte straffa den som använder journalistiska arbetsmetoder för att undersöka frågor där det finns ett allmänintresse. I det här fallet är allmänintresset förstås stort; dokumentären har lett till att tre länder ändrar sina lagar för att myndigheter ska kunna undersöka vraket närmare, säger Ulrika Hyllert.
I en debattartikel i Journalisten idag kräver samtidigt en av anhörigföreningarna, Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, att åtalet mot Evertsson och Andersson läggs ned.