Gå direkt till textinnehållet

Ny journalistsektion för chefer på SR – ”Lönerna viktigast”

Journalistklubben på Sveriges Radio har fått en sektion för chefer och arbetsledare. ”Vi ska driva klassiska fackliga frågor”, säger ordförande Lina Hedmark.

I onsdags bildades klubbsektionen ”SR Ledare” på Sveriges Radio. Sektionen har varit på gång i flera år, men i samband med den stora omorganisationen var klubben tvungen att se över sektionsstrukturen och passade på att dra igång den nya fackliga chefssektionen. Det är potentiellt ett 80-tal chefer och arbetsledare som kan komma att ingå i SR Ledare, enligt journalistklubben.

På det konstituerande årsmötet i onsdags valdes Lina Hedmark, reporter och inhoppande arbetsledare på P4 Östergötland, till sektionsordförande.

Lina Hedmark

– Många arbetsledare och chefer hamnar lite mitt emellan. Man är en naturlig mittpunkt på redaktionen men känner kanske inte tillhörighet i den lokala sektionen och vet inte var man hör hemma med sina frågor. Det känns väldigt roligt att kunna starta den här sektionen så att chefer och arbetsledare runt om i landet kan engagera sig i det fackliga arbetet på ett igenkännande vis, säger Lina Hedmark.

Annons Annons

Vilka fackliga frågor ska ni driva?

– Det är klassiska frågor: arbetsvillkor, arbetsmiljö och löner. Just nu är lönerna den viktigaste frågan, eftersom löneförhandlingarna ska starta snart.

Journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl välkomnar den nya sektionen:

– Det är jätteroligt att vi äntligen har SR Ledare-sektionen på plats. Vi har pratat om behovet av en sådan i många år och att vi till slut är i mål känns jättebra. Det är många som efterfrågat en sådan och vi tycker det är viktigt att även arbetsledare och chefer ska känna att de har en facklig hemvist där de kan diskutera och lyfta fackliga frågor specifikt för dem, säger Johanna Lindblad Ahl.

Kommentarer

Ett svar till ”Ny journalistsektion för chefer på SR – ”Lönerna viktigast””

  1. Ah, Journalistförbundet, journalisternas ädla riddare på arbetsmarknaden, har nu öppnat sina portar för både pennsvingare och deras svurna fiender – cheferna! En enda lycklig familj där redaktörer och reportrar kan dela på den sista kakan i fikarummet utan att trätas. Problem? Absolut inte, det är ju bara en liten detalj att de som bestämmer över löner och arbetsvillkor nu kan kalla sig ”kamrater”. Och varför skulle tidningen ens nämna detta? Nej, låt oss istället prisa SJF, den gula fackföreningen som aldrig skulle drömma om att störa freden med något så vulgärt som en konflikt. De är ju upptagna med att organisera den årliga grillfesten där alla är välkomna – så länge du inte frågar om löneförhandlingar. Skål för samarbete! 🥂

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos