Gå direkt till textinnehållet

Flygvärdinna pekades ut för flygfylleri av SR

MEN-fällning Sveriges Radio publicerade en bild på en flygvärdinna tillsammans med rubriken ”Flygvärdinna åtalas för flygfylleri: Big Mistake”. Kvinnan på bilden hade dock ingenting med artikeln att göra, och Sveriges Radio klandras för publiceringen.

Bilden, som publicerades på en av P4-kanalens sajter, sverigesradio.se, på SR Play samt på mediets Facebook- och Instagramkonton i oktober 2023, föreställde en flygvärdinna i uniform med munskydd som stod i en flygplansgång. Bakom henne syntes en SAS-logga.

Kvinnan på bilden fick ta emot flera meddelanden från kollegor som undrade över bilden. Hon blev chockad, kränkt och ledsen och kontaktade P4-kanalen via Instagram och bad dem att ta bort bilden. Följande morgon fick hon svar från kanalen: de skulle ta bort bilden, men bilden var en genrebild från TTs bildbank och kunde förekomma i andra artiklar.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö svarade att redaktionen gjort bedömningen att eftersom kvinnan bar munskydd på bilden och det gjorde att större delen av ansiktet var täckt, skulle hon inte vara identifierbar för en bredare publik. Det framgick också i en text i direkt anslutning till bilden att det var en genrebild, detta föll bort efter en uppdatering av artikeln, men lades senare dit samma dag. P4-kanalen lade några dagar senare in en text i anslutning till en ny bild med ett förtydligande om att den tidigare genrebilden inte hade något med inslaget att göra. Rättelsen och förtydligandet publicerades också i sociala medier. Google kontaktades för att säkerställa att bilden inte skulle ligga kvar när det gjordes sökningar på artikeln.

Annons Annons

Medieombudsmannens bedömning är att ”genrebilder måste väljas med stor omsorg och kräver ett noggrant övervägande om det på en sådan bild finns igenkännbara personer som kan skadas av publiceringen”. Det finns inget allmänintresse som motiverar att anmälaren exponerats i sammanhanget.

”Skadan av att oförskyllt ha pekats ut med allvarliga uppgifter i en av Sveriges största nyhetskanaler, om än under tämligen kort tid, är ändå sådan att mediet inte kan undgå klander.” skriver MO.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Sveriges Radio för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos