Gå direkt till textinnehållet

Stressade arbetsledare på SR – åtgärder på gång

Ständigt avbruten, för många och splittrade arbetsuppgifter, vikariebrist. Det är de främsta utmaningarna för arbetsledare inom Sveriges Radio.  

Det visar den enkät till redaktionella arbetsledare som SR under våren låtit ett undersökningsföretag genomföra. Enkäten visar att 67 procent av de svarande upplever att de blir "ständigt avbrutna". 62 procent anger att bristen på vikarier att bemanna den egna redaktionen med är ett problem. Nästan lika många känner att de har för splittrade och för många arbetsuppgifter.

Enkäten har gjorts efter larm om växande sjukskrivningstal bland framför allt kvinnliga arbetsledare inom P4, något Journalisten rapporterade om i vintras. En grupp med fackliga representanter, arbetsgivarrepresentanter och huvudskyddsombuden har sedan i vintras haft särskilt fokus på arbetsledarnas arbetsmiljö.

Journalistklubbens vice ordförande Marthina Stäpel är SR-klubbens representant i arbetsgruppen. Hon beskriver arbetsledarna som svarat på enkäten – varav merparten dagproducenter, agendachefer eller programutvecklingschefer på P4 – som mycket ambitiösa och med höga krav på sig.

– Många har också höga ambitioner och krav på sig själva. Det var också så jag fungerade själv när jag var arbetsledare. Jag kunde känna att hjärnan brann och var livrädd för att tappa någon av bollarna jag höll i, säger hon.

Nu ska en rad åtgärder och förbättringar tas fram för att förbättra arbetsledarnas arbetsmiljö.

– Det som redan är bestämt är att cheferna ska ha samtal med alla arbetsledare och ta reda på hur de har det och vilka åtgärder som de skulle behöva för att må bättre i de fall då de inte mår så bra. Sedan får vi också göra saker både på redaktionsnivå och företagsnivå. På redaktionsnivå tror jag på att göra känt så att alla vet, vad som ingår i jobbet och vad som inte gör det. Det behöver man prata om mycket oftare än man tror.

Åtgärder för hela företaget har föreslagits av gruppen, men de ska upp och vända i direktionen innan de kan slås fast.

Räcker det att alla vet vad som ingår i arbetsledarnas roll, tror du? Kommer de inte ändå att avbrytas av alla hela tiden?
– Jo, jag tror att man måste göra betydligt fler saker. Och vi måste renodla arbetsledarnas roller. Trots att vi är samma företag är vi organiserade väldigt olika på olika ställen. På en del håll ingår det att vara både arbetsledare, journalist, publicist, administratör, stöttepelare, samtalspartner… Man kanske kan lägga delar av det på andra håll.

Svårigheterna att hitta vikarier och/eller att lära upp dem är också ett betydande stressmoment för många arbetsledare. Den frågan har fått en egen arbetsgrupp som jobbar med att hitta lösningar.

– Vi är medvetna om att det är en stor bidragande faktor. Att trolla med knäna är oerhört stressande för arbetsledare, säger Marthina Stäpel.

En beslutad åtgärd i vikariefrågan är ett samarbete med Södra Vätterbygdens folkhögskola.

– I ett pilotprojekt kommer vi, under en period, att stödja radiolinjen med lärare, säger biträdande programdirektör Michael Österlund i en artikel på SRs intranät i dag.

Också han lyfter att rollen som arbetsledare och om vilka förväntningar chefer och medarbetare kan ställa på arbetsledarna måste tydliggöras.

Arbetsgruppen jobbar också med att förtydliga vilken policy som gäller för tillgängligheten på mejl och telefon utanför arbetstid, där målet är att arbetsledarna på sikt ska känna minskade förväntningar på att ständigt vara uppkopplade och nåbara.

Fler avsnitt
Fler videos