Mittmedias VD: ”Jag tycker att vi rör oss i rätt riktning”
Mittmedias VD Per Bowallius svarar på den fackliga kritiken om arbetsmiljön, samtalsklimatet – och misstroendeförklaringar.
Arbetsmiljöundersökningar på Mittmedia visade förra året på så allvarliga problem att journalistklubben för den norra delen av koncernen i mars riktade en misstroendeförklaring mot hela personalpolitiken. Trots åtskilliga åtgärder och samverkansmöten efter det menar klubben att det inte har varit tillräckligt. I en intervju med Journalisten i går uppgav Sara Bjermert, andre vice ordförande i klubben att deras upplevelse är att det rent konkret inte hänt så mycket, och att det är frustrerande.
Samtidigt har relationen mellan journalistklubben och arbetsgivaren skadats allvarligt, inte minst efter att Medieföretagen under ett möte med de lokala parterna i våras hävdade att den som anordnar omröstningar om misstroendeförklaringar arbetsrättsligt kan bli avskedad. Journalistförbundet kritiserade Medieföretagens påstående, men Mittmedias ledning har hållit dörren öppen för att det skulle kunna bli aktuellt med sådana åtgärder vid en förtroendeomröstning. Journalistklubbens förtroendevalda upplevde det som underförstådda hot om avsked.
Vidare begärde journalistklubben skadestånd för mbl-brott ett tiotal gånger under förra året och i december havererade 2017 års lönerevision och gick till central förhandling. Konflikten mellan klubben och företagsledningen, det dåliga samtalsklimatet och den pressade arbetsmiljösituationen har nu lett till att klubbens ordförande och vice ordförande blivit sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom.
När Journalisten träffar Mittmedias VD Per Bowallius på en restaurang i centrala Stockholm på onsdagen är han trots arbetsmiljöproblemen på företaget full av tillförsikt. Han menar att det rör sig i rätt riktning.
– Jag har själv aldrig jobbat så mycket med arbetsmiljöfrågorna på något företag tidigare som vi gör på Mittmedia nu. De signaler som kom förra året har vi verkligen tagit på allvar. Det är framför allt ute i regionerna som vi arbetar, för det är där det händer. Där tycker jag att man tar ett väldigt stort ansvar för att hantera de frågor som dyker upp, och det kan vara olika frågor i olika regioner. Generellt sett tycker jag att under de omständigheter som vi är i hanterar vi det på ett bra sätt och rör oss i rätt riktning, säger Per Bowallius.
Han lyfter särskilt arbetet mot sexuella trakasserier som Mittmedia börjat jobba intensivt med i bland annat workshops redan innan Metoo-rörelsen drog i gång i höstas. Men han medger också att det är en pressad ekonomisk situation på företaget, vilket påverkar arbetsmiljön.
– Vi har ett tryck på oss hela tiden. Det är klart att det känner alla av. Vi måste ständigt prioritera. Mittmedia har gått igenom förändringar under flera år och fortsätter att gå igenom förändringar och det är klart att det tär på alla våra medarbetare.
När jag pratar med journalistklubben finns det en frustration över att det är för få konkreta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Vad säger du om det?
– För mig är det viktigt att det vidtas åtgärder ute i regionerna nära verksamheten och där tycker jag att vi agerar utifrån de signaler som vi har fått. Sen har vi en central samverkansgrupp där det helt naturligt inte händer lika mycket, och det ska det egentligen inte göra heller. Det som händer ska hända ute i regionerna. Sen kan man alltid önska sig att det ska gå snabbare i en del frågor, men jag tycker ändå att det rör på sig och när jag är ute i verksamheten och pratar med mycket folk, eller får mejl och telefonsamtal, så känns det ändå som att vi tar itu med de frågor som ligger. Vi måste göra det.
Per Bowallius vill inte kommentera de enskilda sjukskrivningarna i journalistklubbens förhandlingsdelegation, men uppger att företagets nolltolerans mot långtidssjukskrivningar på grund av arbetet ligger fast och att företaget agerar i varje sådant fall. Att samarbetsklimatet mellan klubben och företaget blivit så giftigt att fackligt förtroendevalda känner sig oroade över sina anställningar, blir sjuka och beskriver företaget som ”antifackligt”, är något som ledningen måste ta itu med, anser han.
– Jag tycker att vi har en dialog, men vi måste uppenbarligen ta ytterligare ett omtag på den här relationen. Vi har flera fackklubbar i Mittmedia – två journalistklubbar, en i norr och en i syd, vi har flera grafiska klubbar, vi har Unionenklubb och utöver det har vi klubbar i tryckeri och distribution. Men i relationen till SFJ-klubben i norr så behöver vi ta ytterligare ett grepp för att hitta ett så bra samarbetsklimat som möjligt, det är ju helt klart.
Enligt Per Bowallius har personalchefen Carin Andersson varit i direkt kontakt med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling för att hitta lösningar på problemen.
– Vi vill gärna bjuda in centrala parterna i processen för att vi ska hitta en så bra dialog som möjligt, säger Per Bowallius.
Vad menar du har varit problemet?
– Jag vill inte gärna gå in på det här, för jag tror att det är något vi måste reda ut oss emellan. Vi behöver prata ännu mer med varandra för att säkerställa att vi hittar en bra dialog framåt.
En viktig fråga har varit detta med misstroendeförklaringarna – där klubben säger att man uppfattat det som att ni menar att om man riktar en misstroendeförklaring mot en chef eller ordnar en förtroendeomröstning så kan det agerandet vara skäl för avsked. Vad säger du om det?
– Jag har uttryckt i våra samtal hur jag ser på det. Alla våra medarbetare omfattas av arbetsmiljölagen. Utom jag, i princip. Jag har ett ansvar att säkerställa att vi hanterar varje person på ett så värdigt och korrekt sätt som möjligt. Däri ligger att vi inte borde hamna i den här formen av kollektiva misstroendeförklaringar. Vår arbetsgivarpart Medieföretagen har uttryckt att det kan leda till mer drastiska åtgärder. Det är deras syn på det. Det är inte något som vi i företaget har uttryckt. Jag har bara uttryckt att jag inte kan ställa upp att jobba på det här sättet.
Om det skulle bli en misstroendeförklaring, hur skulle ni agera då?
– Jag kan säga att i ett sådant läge har jag misslyckats radikalt. Vad som händer får vi se när det uppstår och jag hoppas att det inte kommer att uppstå. Jag känner ändå att i den dialogen vi har nu kan man i ett mycket tidigare stadium ta upp den här typen av frågor, och gärna direkt med mig, för att undvika att hamna i den här typen av situationer. Då har det gått för långt.
Medieföretagen menar att det skulle kunna vara skäl för avsked. Vad säger du då? Menar du att Medieföretagen har rätt?
– Som jag sa tidigare, om vi hamnar i en sådan situation att några medarbetare går ihop mot en enskild person i företaget då tycker jag att vi har misslyckats. Men jag känner nog att jag är så pass öppen och närvarande i organisationen att om man behöver ta upp en sådan här fråga, så tror jag att man kommer att ta upp den tidigare så att man inte behöver hamna i ett sådant läge. Det är min inställning.
Men är inte risken med en sådan inställning att det blir lågt i tak på Mittmedia, att folk inte vågar uttrycka åsikter för att de inte vet vad det kan resultera i?
– Med tanke på alla de samtal jag har runt om i organisationen och vad människor säger till mig så känner jag inte igen mig i att det skulle vara lågt i tak, absolut inte. Det finns inget självändamål att driva en sådan linje. Vi måste kunna uttrycka tankar och åsikter om det vi gör och vad vi borde göra och vad vi inte borde göra.
Men om det nu finns en chef som en stor grupp medarbetare anser missköter sig, hur ska de bete sig?
– Jag tycker att de ska ta ett samtal med den chefens närmaste chef och biter inte det så ta upp det med mig. Det har jag sagt från början. Ta det direkt med mig. Vi har haft situationer i företaget där vi har haft chefer som inte har fungerat och det har vi värderat och hanterat. Det blir en tryggare situation för alla om man slipper ta till sådana här drastiska åtgärder.