Gå direkt till textinnehållet

Gotlandstidningarna ska tryckas på fastlandet – med tryckstart efter lunch

Tryckeriet på Gotland läggs ned och Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar kommer att börja tryckas i NTMs tryckeri i Linköping. ”Sportrapporteringen förändras”, säger vd Johan Mattisson (bilden).

NTMs tryckeri i Visby läggs ned den 1 oktober och fyra anställda sägs upp. De två NTM-ägda tidningarna Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar kommer i stället att börja tryckas på NTMs tryckeri i Linköping, och skeppas till Gotland med färjan. Följden är att trycktiden flyttas från klockan 22 till tidig eftermiddag.

– Vi har sagt att tidningen ska vara klar vid 13 eller 13.30. Idag är det så att det mesta av tidningen planeras och är klar vid 17. Det enda som återstår till kvällen är sporten. Där kommer vi att behöva tänka om, säger Gotlands Medias vd Johan Mattisson.

På vilket sätt då?
– Dels behöver vi tänka annorlunda om vad vi ska ha för sportrapportering i print, dels behöver vi hjälpa våra trogna sportintresserade papperstidningsläsare att ta del av vår rapportering på helagotland.se. De får ut mer för sin prenumeration genom att läsa både i papper och digitalt. Vi har faktiskt kommit ganska långt – 65 procent av papperstidningsprenumeranterna är redan nu aktivt inloggade på nyhetssajten.

Eftersom trycktiden flyttas till eftermiddagen blir det inte heller möjligt att lägga in större nyhetshändelser kvällstid i papperet.

Tryckerinedläggningen har bara delvis ekonomiska orsaker, som stigande el- och papperskostnader och minskad efterfrågan. Det tyngst vägande skälet är kompetensbrist.

– Platschefen och en tryckare har slutat under våren och det har inte gått att hitta kvalificerad personal att rekrytera till de tjänsterna. Det har snabbat på den här förändringen, som jag tror många räknat med skulle komma, men kanske längre fram, säger Johan Mattisson.

Hur har beslutet mottagits av redaktionerna?
– Jag tror att man initialt har tyckt att detta är en stor försämring. Vi har haft en projektgrupp där journalister från GA och GT suttit med. Det har varit ett svårt projekt att hantera men jag tycker ändå att vi har landat i en lösning som vi kan känna oss trygga med, leveransmässigt och redaktionellt.

Fler avsnitt
Fler videos