Gå direkt till textinnehållet

En tredjedel av PFKs medlemmar har gått över till Journalistförbundet

Pressfotografernas Klubb (PFK) är nu en förening i Journalistförbundet och vid årsskiftet upphör PFK som egen fristående organisation. Av PFKs cirka 450 medlemmar har hittills 160 gått över till Journalistförbundet.

Journalisten har tidigare rapporterat om PFKs beslut att bli en del av Journalistförbundet. Nu är skiftet genomfört och PFK-medlemmar som inte redan är medlemmar i Journalistförbundet uppmanas att ansöka om medlemskap i förbundet. Hittills har 160 av PFKs cirka 450 medlemmar gått över.

Vid årsskiftet är fusionen klar. Då kommer det inte längre att vara möjligt att bara vara medlem i PFK men inte i Journalistförbundet. PFK blir en intresseförening inom förbundet, inte en klubb. Därmed skiljer den sig från Bildleverantörernas Förening (BLF) som också har uppgått i Journalistförbundet men är en riksklubb precis som Frilans Riks.

PFK äger bildtävlingen Årets bild samt Galleri Kontrast på Hornsgatan i Stockholm. De kommer att bli kvar i PFKs ägo.

– Det förekommer att föreningar inom Journalistförbundet har ett eget ägande, Södra Journalistföreningen äger till exempel en stuga. PFK kommer att fortsätta äga Galleri Kontrast samt Aktiebolaget Årets bild, säger Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef på Journalistförbundet.

Så Journalistförbundet ska inte börja arrangera Årets bild?
– Nej. Men Journalistförbundet har varit sponsor till tävlingen under många år. Vi har haft omfattande samarbete med PFK under mycket lång tid.

Fler avsnitt
Fler videos