Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundets ordförande: ”Brådskan med elstödet strider mot grundlagen”

Infrastrukturdepartementet har bråttom med att ta fram den nya regeringens förslag på elstöd och vill omgärda det med särskilda sekretessregler. Något som får stark kritik av Journalistförbundet. ”Energikris eller inte – politikerna ska respektera grundlagen”, menar ordförande Ulrika Hyllert.

Infrastrukturdepartementet vill till exempel sekretessbelägga uppgifter om anläggnings-id. Och de krävde snabba svar från remissinstanserna, remissen skickades ut i fredags kväll och svar krävdes till klockan 12.00 på måndagen. En så kort remisstid strider mot Regeringsformens beredningskrav, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel på Journalisten.se:

”Det är tydligt att regeringen har bråttom att få på plats det utlovade elstödet. Och med tanke på att många hushåll kämpar för att få ekonomin att gå ihop är det såklart viktigt att stödet kommer på plats fort. Samtidigt är det också viktigt att det inte införs sekretessbestämmelser som inte behövs. Allt från offentlighetsprincip till beredningskrav är grundlagsskyddade av en anledning.”

Läs hela debattarikeln här: Regeringens brådska med elstödet får inte äventyra offentlighetsprincipen

Fler videos
Fler avsnitt