Gå direkt till textinnehållet

”Jag hoppas att arbetsgivaren tar sig en funderare”

Sara Bjermert, andre vice ordförande i journalistklubben på Mittmedia, anser att situationen är allvarlig när folk blir sjukskrivna på grund av det fackliga arbetet.

Sara Bjermert är den enda från journalistklubbens förhandlingsdelegation som är i tjänst i Mittmedia. De två andra delegaterna är sjukskrivna med utmattningssyndrom på grund av det fackliga arbetet, vilket Journalisten berättade om i går.

Hon bekräftar att det har varit ett slitsamt år för de fackligt förtroendevalda, och för personalen. Arbetsmiljöundersökningarna som genomfördes förra året visade på stora problem och att många övervägt att lämna Mittmedia.

– Vi har pratat om arbetsmiljön och personalpolitiken med ledningen sedan dess, men den upplevelse vi har haft är att det rent konkret inte har hänt så mycket. Många medlemmar vill nog gärna se konkreta åtgärder. Det är frustrerande, säger Sara Bjermert.

Annons Annons

Samtidigt har samtalsklimatet mellan facket och arbetsgivaren varit ett problem i sig. Trots att parterna mötts flera gånger för att prata om just klimatet verkar inte situationen ha blivit bättre.

Varför blir inte samtalsklimatet bättre?
– Jag har svårt att svara på det. Vi kanske har svårt att förstå varandra ibland. Nu ska vi ha ett nytt möte med personalchefen Carin Andersson för att diskutera igenom det här så får vi se om det kan leda till någonting.

Vad är problemet som du ser det?
– Från fackets sida ser vi inte att det finns så mycket utrymme för diskussion. Ofta är besluten fattade och man ställs inför ett fullbordat faktum. Möjligheten att påverka finns inte där. Sen är det klart att det ligger i bagaget det som hände i våras, när arbetsgivaren hävdade att det är skäl för avsked att rikta misstroendeförklaringar mot chefer. Det var så vi uppfattade det. Det är tråkigt att det är så lågt i tak i Mittmedia. Det finns många på redaktionerna som inte törs säga vad de tycker. När vi som förtroendevalda då framför vad medlemmarna tycker är det viktigt att arbetsgivaren bemöter det på ett bra sätt.

Hur ska ni få bukt med det här?
– Den som det visste. Jag hoppas att arbetsgivaren tar sig en funderare nu. Det är allvarligt att personer blir sjukskrivna på grund av det fackliga arbetet, säger Sara Bjermert.

Fler avsnitt
Fler videos