Gå direkt till textinnehållet

Fackligt förtroendevalda sjukskrivna på grund av arbetsgivarens behandling

Ordförande och vice ordförande i journalistklubben på Mittmedia är nu sjukskrivna på grund av hur de har behandlats av arbetsgivaren.

Mittmedias journalistklubb som organiserar journalister på tidningarna i norra delen av koncernen är Sveriges största dagspressklubb. Just nu står klubben utan ordförande och vice ordförande, som båda blivit sjuka med utmattningssyndrom på grund av hur de har behandlats av arbetsgivaren.

Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben, jobbar till vardags heltid som fackligt förtroendevald med bas på Östersunds-Posten i Östersund. Han sitter också i förbundsstyrelsen. Han är sjukskriven sedan i december.

Johanna Hejdenberg, vice ordförande, jobbar till vardags halvtid som reporter på Arbetarbladet i Gävle och halvtid som förtroendevald, men är sjukskriven sedan i november. Båda bekräftar för Journalisten att sjukskrivningarna är kopplade till det fackliga arbetet. De utgör två av tre i journalistklubbens förhandlingsdelegation.

Annons Annons

Journalisten har i flera artiklar berättat om det dåliga förhandlingsklimatet på Mittmedia under 2017. Mittmedias ledning hävdade i våras att de misstroendeförklaringar som riktats mot chefer i företaget samt mot själv personalpolitiken, var skäl för avsked. Det ledde till ett fullständigt sammanbrott i relationen med klubben.

I december, strax innan han blev sjukskriven, sade Tomas Backlund så här i en intervju med Journalisten:

”Vi tog nog mycket mer illa vid oss än vad vi erkände för oss själva i våras. När vi träffas pratar vi i termer av att ’tänk om det här kommer att leda till avsked’. Det är ett stående skämt, som inte är särskilt roligt. Tänker man på det är det ju rent bisarrt.”

Han uppgav också att han numera uppfattade arbetsgivaren som ”antifacklig”.

Mittmedias personalchef Carin Andersson meddelar per mejl att hon inte uttalar sig om enskilda medarbetares frånvaro. 

”Jag kan bara bekräfta att vi har föreslagit ett möte för att diskutera hur vi kan utveckla vår samverkan”, skriver Carin Andersson i mejlet.

Fler avsnitt
Fler videos