Hon prisas för sin granskning av Sveriges otillräckliga klimatmål. FOTO: Krister Hansson/Aftonbladet

Hon är årets klimatjournalist

18 oktober, 2021

DNs Alexanda Urisman Otto tilldelas Aftonbladets Klimatjournalistpris, som 2021 delas ut för första gången.

Alexandra Urisman Otto är reporter på Dagens Nyheter. Hon får klimatjournalistpriset för sin granskning av Sveriges otillräckliga klimatmål.

Nomineringen lyder:

Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga.

Alexanda Urisman Otto kom också nyligen ut med en bok om klimataktivisten Greta Thunberg, tillsammans med DNs fotograf Roger Turesson.

I prisjuryn sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG samt Aftonbladet nyhets- och grävchef Jonathan Jeppsson.

”Granskningen Alexandra Urisman Otto gjort av politikens dubbla budskap – att Sverige måste göra sin del för att nå Parisavtalets mål, men ändå beslutar om klimatmål som är otillräckliga – innebär att vi inte tar vår del av den globala bördan”, säger Kerstin Brunnberg i en kommentar.

Övriga nominerade till priset var DNs Lisa Röstlund och SR Kalibers Daniel Värjö.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies