Gå direkt till textinnehållet

Hon är årets klimatjournalist

DNs Alexanda Urisman Otto tilldelas Aftonbladets Klimatjournalistpris, som 2021 delas ut för första gången.

Alexandra Urisman Otto är reporter på Dagens Nyheter. Hon får klimatjournalistpriset för sin granskning av Sveriges otillräckliga klimatmål.

Nomineringen lyder:

Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga.

Annons Annons

Alexanda Urisman Otto kom också nyligen ut med en bok om klimataktivisten Greta Thunberg, tillsammans med DNs fotograf Roger Turesson.

I prisjuryn sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG samt Aftonbladet nyhets- och grävchef Jonathan Jeppsson.

”Granskningen Alexandra Urisman Otto gjort av politikens dubbla budskap – att Sverige måste göra sin del för att nå Parisavtalets mål, men ändå beslutar om klimatmål som är otillräckliga – innebär att vi inte tar vår del av den globala bördan”, säger Kerstin Brunnberg i en kommentar.

Övriga nominerade till priset var DNs Lisa Röstlund och SR Kalibers Daniel Värjö.

Fler avsnitt
Fler videos