Gå direkt till textinnehållet

Hon blev Årets stilist 2021

Det blev Lubna El-Shanti som i sin frånvaro korades till Årets stilist när Journalisten delade ut priset i torsdags. ”En väldigt fin och glad överraskning”, säger hon.

Det var tionde gången som Journalisten delade ut priset, som går till en journalist som utmärkt sig genom sitt språk. 

På plats vid ceremonin fanns juryn som som bestod av Pelle Andersson, förlagschef och vd på Ordfront förlag, författaren och journalisten Ulrika Knutson, chefredaktör Helena Giertta samt sammankallande Hanna Lundquist, reporter/redaktör, båda på Journalisten, samt de nominerade Ola Wong och Nivette Dawod, och flera av de tidigare årens prisvinnare.

Däremot kunde inte årets vinnare, Sveriges Radios Östersjökorrespondent Lubna El-Shanti vara på plats eftersom hon befann sig i Ukraina där hon rapporterar från kriget tillsammans med kollegan Johan-Mathias Sommarström. Journalisten fick prata med henne på telefon när hon dagen efter prisutdelningen nåtts av beskedet och var på väg mot Charkiv i östra delen av Ukraina

Annons Annons

– Det var en väldigt fin och glad överraskning, jag är jätteglad över priset. Det är så himla roligt, säger Lubna El-Shanti.

Vad är speciellt viktigt för dig att få fram när du rapporterar?
– Eftersom jag jobbar med radio är det viktigt att ge lyssnarna en bild av var man är, man behöver förklara hur saker luktar, hur det känns, hur det ser ut. Det blir mer detaljerat när man inte har bilder att jobba med. Jag tycker också det är viktigt att återge nästan exakt vad människor säger, det kommer så många nyanser i människors tonfall, anekdoter, ordspråk, sådant tycker jag är viktigt att få med och det är också något jag kan bidra med när jag kan språket. Det ger en närhet till de människor vi möter här.

Vad betyder det att få ett sådant här pris?
– Det kommer att ta ett tag att landa i det. Det är väldigt stort, det är det första priset jag får. Rapporteringen från det här kriget har jag brunnit för som jag aldrig brunnit för något annat. På ett sätt känns det tacksamt att det uppskattas, å andra sidan finns också en sorg över att situationen har uppstått. Men på ett personligt plan känns det stort, ärofyllt och hedersamt. Men vi jobbar ju i team, det är alltid jag och Johan-Mathias och jag tycker att det här priset är lika mycket hans.

Hur ska du fira?
– Vi ska fira med att gå på en georgisk restaurang och dricka en lemonad med dragonsmak.

Fler avsnitt
Fler videos