Gå direkt till textinnehållet

Hon är Årets utgivare

Camilla Jonsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Realtid, får Mommapriset 2022 och blir Årets utgivare.

Så här lyder juryns motivering: 

”Camilla Jonsson vägrar vika sig för krafter som vill stoppa granskande journalistik. När Realtids ansvariga utgivare och två frilansjournalister stämdes på mångmiljonbelopp från Storbritannien underminerades den svenska tryckfrihetslagstiftningen och journalistikens frihet. Genom sitt goda exempel värnar hon reportrarnas integritet och bildar opinion mot den skadliga förtalsturismen.” 
 
Realtids chefredaktör och ansvariga utgivare Camilla Jonsson har bland annat varit redaktionschef på Sydsvenska Dagbladet, chefredaktör för tidskriften Chef och redaktionschef för Di.se.
 
Journalisten har tidiare berättat om Realtid som stämts på mångmiljonbelopp efter en granskning av affärsmannen Svante Kumlin. 

– Det känns logiskt att Camilla Jonsson, som ansvarig utgivare på Realtid får årets pris för att i denna tid givit allmänheten rätt att ta del av oberoende journalistik och därmed också hävdat det regelverk som nu kräver ett konkret försvar i form av att publicera det sanna och relevanta, säger Kerstin Brunnberg, Mommajuryns ordförande, i en kommentar.

Fakta/Mommapriset

  • Delas ut av Utgivarna "till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning".
  • Juryn består av Kerstin Brunnberg (ordf), Karin Olsson, Expressen, Tobias Regnell, Offside Press, Daniel Sandström, Albert Bonniers Förlag, och Anna Rastner, UR.
Fler avsnitt
Fler videos