Lisa Röstlund, Alexandra Urisman Otto och Daniel Värjö. FOTO: DN/SR

De kan vinna pris för sin klimatjournalistik

7 oktober, 2021

Det ansvarsutkrävande perspektivet står i centrum när Aftonbladet för första gången korar Sveriges bästa klimatjournalistik. Nominerade 2021 är DNs Lisa Röstlund och Alexandra Urisman Otto samt SRs Daniel Värjö.

Det är Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson, som skrivit den prisade debattboken Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten, som tagit initiativ till Klimatjournalistpriset som kommer att delas ut av Aftonbladet varje år.

– Syftet är att få in det ansvarutkrävande perspektivet i klimatjournalistiken, berättar Jonathan Jeppsson.

Priset ska gå till en journalist som under det senaste året utmärkt sig ”med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område” och som antingen skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten. Stor vikt läggs just vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svars. Priset ska dessutom ”uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna”. 

Nominerade till det första Klimatjournalistpriset är Lisa Röstlund, Dagens Nyheter, som nomineras för granskningarna om den svenska skogen:

I en serie artiklar med skogen som utgångspunkt – och kalhygget som fond – friläggs de ofrånkomliga beslut och uppslitande strider som utkämpas om en av Sveriges viktigaste resurser i projektet att rädda vår planet.

Nominerad är även Alexandra Urisman Otto, Dagens Nyheter, för granskningen av Sveriges klimatmål:

Med enkel matematik och skarp analys blottlägger Alexandra Urisman Otto i en serie artiklar den politiska kohandeln bakom Sveriges klimatmål – en kalkyl som inte håller måttet, där utsläpp trollas bort – och visar därigenom den hisnande diskrepansen mellan karta och verklighet i vår tids ödesfråga. 

Samt Daniel Värjö, SR Kaliber, som nomineras för sin granskning av AP-fonderna:

Med en närgången granskning kan Daniel Värjö visa att svenska pensionspengar i flera AP-fonder fortsätter stödja utvinning av fossila fyndigheter – i strid med de egna riktlinjerna att investera hållbart i linje med Parisavtalet att de globala koldioxid utsläppen måste halveras till 2030.

Prisjuryn består av Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Prissumman är 25 000 kronor. Priset delas ut den 15 oktober.

Läs även Journalistens tidigare intervju med Jonathan Jeppsson om bristen på ansvarsutkrävande klimatjournalistik i Sverige: ”Politikerna får stå oemotsagda om klimatet”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies