Gå direkt till textinnehållet
Ida Ölmedal, ny kulturchef på Svenska Dagbladet.
Foto: Tor Johnsson

Hon sågade SvD – nu blir hon tidningens kulturchef

Ida Ölmedal blir ny kulturchef på Svenska Dagbladet, en tidning hon sågade i en intervju med Journalisten 2019. ”Det har skett en breddning de senaste fem åren”, säger hon.

Ida Ölmedal, 34, har varit HD/Sydsvenskans kulturchef sedan 2018. I maj tillträder hon som ny kulturchef på Svenska Dagbladet och efterträder Lisa Irenius som 2023 utsågs till SvDs chefredaktör.

Hur känns det?
– Det känns som början på ett äventyr. Jag har verkligen tittat på SvD Kultur och inspirerats av dem under de fem och ett halvt år som jag har varit kulturchef i Skåne. Det har varit en dröm att få jobba med den redaktionen. De är väldigt duktiga.

Vad har du för planer för Svenska Dagbladets kultursida?
– Jag tänker att SvD Kultur redan är på en väldigt bra plats. Det är tacksamt att komma dit. De har legat i framkant med nya roliga format och även rekryterat många intressanta skribenter de senaste åren och tagit sig an ämnen som är lite nya i kulturjournalistiken, som till exempel Tiktok-fenomen, gangsterrap. Så det är bra grund att stå på, säger Ida Ölmedal.

Annons Annons

Vad tar du med dig från Sydsvenskan till SvD?
– Ett lekfullt angreppssätt, att jobba ännu mer på att ta in läsarna och möta dem, låta dem delta, som vi har gjort på Sydsvenskan Kultur och HD Kultur. Men jag ska inte presentera någon stor vision idag, utan jag vill först kunna prata lite mer med mina nya kollegor och medarbetare.

Kommer du att flytta till Stockholm?
– Ja, jag kommer att flytta tillbaka till Stockholm. Det känns faktiskt kul. Jag älskar Malmö. Malmö är ett dolt paradis för kulturintresserade. Det finns så mycket ung, internationellt inriktad, spännande, nyskapande kultur i Skåne och framför allt Malmö. Jag hoppas verkligen att fler ska upptäcka det, och det kanske jag också kan bidra med nu. Att ta med mig lite av de kontakterna och den kunskapen.

När vi intervjuade dig för fem år sedan, sa du att du tyckte att det var slappt på Stockholmsredaktionernas kultursidor. ”En ganska tråkig, uppläxande stämning”, påstod du.
– Haha, okej.

… och sen sa du så här: ”Om man läser vissa delar i Svenska Dagbladet kan det ibland kännas att den tydligt räknar med att alla som läser också är vita innerstadsstockholmare. Kontraktet med läsarna är att de är medelklass som är trött på att gymma.”

Ida Ölmedal skrattar så att det skorrar i telefonen.

– Vad roligt att du tog upp det. Men jag tycker faktiskt att det absolut har breddats en hel del på kultursidan sedan dess.

Du står inte fast vid det du sa 2019?
– Jag står nog fast vid att lokala kultursidor behövs för att bidra till mångfalden i ekosystemet. Det tycker jag är en viktig fråga att lyfta, speciellt just nu när man lägger ner kultursidor runt om i landet. Jag tror att det delvis var mitt syfte med att uttrycka mig lite tillspetsat, att slå ett slag för den lokala kulturjournalistiken. Det kommer jag fortsätta att göra. Det är viktigt att kulturbevakningen överlever ute i landet, och inte bara i form av nyheter om kultur, utan också i form av fördjupande essäer, kulturreportage och krönikor.

Vill du förändra kontraktet med läsarna av SvD Kultur?
– Nja. Jag tror att det finns en möjlighet att man skulle kunna jobba lite med mångfalden bland dem som skriver. Och då tänker jag inte bara geografiskt utan också vad gäller bakgrund. Jag tycker att det finns en bredd idag, men jag tror att man skulle kunna tänka en del på vilka perspektiv man kan lägga till. Det kommer jag nog att göra.

Kommentarer

Ett svar till ”Hon sågade SvD – nu blir hon tidningens kulturchef”

  1. Hade ju varit bra med iallafall en fråga om hur Ölmedal ser på den aktuella debatten om SvD:s katastrofala arvoden till just sina kulturfrilansare.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos