Gå direkt till textinnehållet

”Demonstranter som inte begår brott är inte relevanta för SVT”

DEBATT Demonstranterna agerade inte våldsamt. De var inte heller utsatta för våld. Därför kunde SVT inte rapportera om deras manifestation eller lyssna till deras budskap. UPPDATERAD MED SVAR

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”Inte relevant ur ett nyhetsperspektiv”, var SVT:s slutsats när rebellmammor från hela landet omringade riksdagen med en 4,3 km lång halsduk.

”Det är först när demonstrationen får påverkan på andra människors vardag, exempelvis om det begås misstänkta brott i samband med den eller om den tvingar trafiken att stå stilla, som den blir relevant ut ett nyhetsperspektiv”, skriver SVT:s kommunikatör till dem som klagar på uteblivet nyhetsinslag om händelsen.

2867 rebellmammor från hela landet kom den 21 april till Stockholm för att protestera mot att gränsen för Parisavtalets 1,5 grader var överskriden. Var och en hade stickat en 1,5 meter lång halsduk i rött garn. Totalt 4,3 km lång! En smart idé där det gemensamma engagemanget ger resultat. Kvinnor bar halsdukarna, antingen som en livlina utmed slottet och fram till riksdagens ingång eller i stora balar utmed den andra sidan av strömmen, fram till ingången. Så omringade de riksdagen. På handskrivna plakat stod texter som: ”Ge barnen en framtid. Agera nu.”

Jag var ombedd av organisationen Klimataktion att fotografera demonstration. Sällan har jag sett en så allvarlig, vacker och disciplinerad manifestation.

Rebellmammorna agerade inte våldsamt. De var inte heller utsatta för våld denna dag. Därför kunde alltså SVT inte rapportera om deras manifestation eller lyssna till deras budskap.

Många väntade sig naturligtvis ett nyhetsinslag på SVT. Upprörda kvinnor som, enligt olika källor, hört av sig till SVT har fått ett likalydande svar från SVT:s kommunikatör. Hon tillägger:

”SVT brukar inte redogöra för vad demonstranterna står för, annat än i högst allmänna ordalag. Det är händelsenyheten som är det relevanta och det som SVT ska berätta om – inte vad demonstranterna tycker och vill åstadkomma.”

Vad svenska civilsamhället har att säga i klimatfrågan är helt tydligt inte viktigt. Särskilt inte om det är kvinnor och mammor som protesterar med fredliga medel.

SVT bör nog fimpa sin policy att inte rapportera om folkliga yttringar om klimatet. Låt människor få komma till tals i stora frågor som påverkar deras liv och barns framtida liv.

UPPDATERING: Under söndagen visade Rapport bilder från demonstrationen i ett inslag om ”Overshoot-day” i Sverige. Nyheten var dock inte själva demonstrationen.

Eva Brita Järnefors
Journalist och författare

SVAR DIREKT:

Eva Brita Järnefors tycks ha missat att SVT Nyheter bevakade just den här demonstration både i Rapport och online. Det stämmer givetvis inte att SVT skulle ha som policy att inte bevaka vissa områden eller att bara bevaka demonstrationer som blir våldsamma. Som alla nyhetsredaktioner utgår SVT Nyheter från nyhetsläge och nyhetsvärderingar i all rapportering.

Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT Nyheter

 

Kommentarer

3 svar till ””Demonstranter som inte begår brott är inte relevanta för SVT””

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos