Gå direkt till textinnehållet

Staffan Lindberg blir Årets klimatjournalist

Aftonbladets utrikesreporter Staffan Lindberg fick nyligen Stora journalistpriset. Nu prisas han på nytt. UPPDATERAD

Tillsammans med fotografen Magnus Wennman tilldelades Staffan Lindberg i höstas Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande, för deras granskning av hur klädjätten H&M hanterar återvunna kläder.

Samma granskning ger honom nu priset Årets klimatjournalist, som delas ut av Aftonbladet. Motiveringen lyder:

”I sina två stora granskningar av H&M:s verksamhet, avslöjar Staffan Lindberg klädproduktionens mörka kretslopp – från tillverkningen i Bangladesh till slutsationen i Afrika. Med unika metoder och intensivt fotarbete kan han avslöja hur båda processerna får samma konsekvens – förorenade vattendrag och stränder, samt brutna löften om hållbarhet. Världens klädtillverkning släpper ut mer koldioxid än flyget och Staffan Lindberg synliggör med sina artiklar de hisnande utmaningar industrin står inför.”

– Vi försöker både berätta vad som händer i världen, men också leda ansvaret hela vägen hem, säger Staffan Lindberg till Journalisten om ambitionen med de klimatgräv han och Magnus Wennman gör.

– Det här är den stora frågan i vår tid, den avgörande frågan. Och det finns så mycket att berätta, överallt nästan, säger Lindberg om klimatgranskningarna.

Lindberg gästar avsnitt tre av Journalistens podd Veckans gräv, där han berättar om duons senaste granskning – om hur barn på torkans Madagaskar bryter glimmer till bland andra Teslas och Volvos batterier. Även det reportaget är ett klimatkräv.

– Det finns en sorts mörk ironi i den här granskningen. För två år sedan drabbades södra Madagaskar av det FN har kallat för världens första klimatsvält. En hungerkatastrof direkt kopplad till den extrema torkan. Det här är människor som ser sina barn dö på grund av andra länders utsläpp, om man ska hårdra det, och som nu för att hitta ett sätt att överleva tvingas bryta mineral i gruvorna, för att fixa den gröna omställningen åt andra, säger Staffan Lindberg.

I juryn för Aftonbladets klimatjournalistikpris sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, grävchef på Aftonbladet.

Jonathan Jeppsson skriver, efter att Journalisten frågat hur han hanterat jävsproblematiken, att han deltagit i juryarbetet:

– Beslutet är fattat av en enig jury, där jag funnits med i diskussionerna, i huvudsak med att ta fram en shortlist och grundmaterialet för respektive nominerad, skriver Jeppsson.

– Jag skulle självklart helt ha kunnat jävsförklara mig helt och inte deltagit i juryarbetet, men tycker det i så fall blir problem med gränsdragningarna: Klimatjournalisterna är inte så många, det blir oundvikligen så att bland de nominerade så kommer det att finnas personer som jag i olika utsträckning har jobbat tillsammans med. 

Prissumman är 25 000 kronor.

Fler avsnitt