Gå direkt till textinnehållet

Dumpens utgivare stäms för grovt förtal

En person som pekats ut av pedofiljägarsajten Dumpen tar nu uthängningen till rätten. En stämning om yttrandefrihetsbrottet grovt förtal har lämnats in till Göteborgs tingsrätt, rapporterar Dagens ETC.

I början av året publicerade Dumpen en konfrontation med en man som de pekade ut för att ha sökt sexuella kontakter med barn under 15 år. Mannens namn, bild och arbetsplats publicerades av Dumpen, likt de gjort i många liknande fall.

Dumpens metoder har mött stark kritik, och har bland annat debatterats på Publicistklubben. Kritikerna menar att uthängningarna är medieetiska övertramp, medan Dumpen menar att de gör viktig journalistik som skyddar barn och exponerar pedofiler.

Nu kommer frågan att landa i en pressfrihetsjurys knä. Det är första gången Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson stäms för grovt förtal. I stämningen, som Dagens ETC var först att rapportera om, menar den uthängda mannen att det inte varit försvarligt att publicera de uppgifter som Dumpen gjort – och kräver 150 000 kronor i skadestånd från Sara Nilsson. Dessutom vill han ha skadestånd för ekonomisk skada, sveda och värk med ett belopp som ska preciseras längre fram.

Annons Annons

”[Mannen] har vidare förorsakats ekonomisk skada genom inkomstförlust och drabbats av ett sådant psykiskt lidande av gärningen att han är berättigad till ersättning för sveda och värk”, skriver mannens legala ombud i stämningsansökan.

Eftersom Dumpen har ett utgivningsbevis är Justitiekanslern den enda instans som kan ta beslut om att driva ett förtalsmål mot sajten. Så har inte skett tidigare. Alternativet för den som anser sig förtalad av sajten är att driva frågan som enskilt åtal, vilket är fallet i det aktuella ärendet.

Sara Nilsson skriver i ett sms till Journalisten att hon ska prata med sin advokat innan hon kan kommentera stämningen.

”Men detta blir såklart ett intressant avgörande”, skriver hon.

Journalisten har varit i kontakt med mannens advokat, som avböjer att kommentera frågan ytterligare.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos