Gå direkt till textinnehållet

”Barn drabbas lättare av publicitetsskada”

Tre publiceringar om barn i konflikt med andra barn fälls av Pressens Opinionsnämnd. PO Ola Sigvardsson uppmanar till extra försiktighet vid rapportering om barn.

Pressens Opinionsnämnd (PON) fäller Göteborgs-Posten, Markbladet och Södermanlands Nyheter i tre separata fall där barn utmålats som våldsamma. Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, tror att det är en slump att fallen kommit tätt inpå varandra – och inte orsakat av någon trend när det gäller rapportering om barn.

– Man bör vara extra försiktig när man skriver om barn eftersom barn lättare drabbas av publicitetsskada. De förstår inte genomslagskraften i en publicering, säger Ola Sigvardsson.

– Att man anonymiserar barn som befinner sig i konflikt innebär inte att man kan strunta i att höra båda sidorna, eftersom den här typen av konflikter ofta är väldigt kända av andra barn, föräldrar och hela skolan. Det innebär en stor risk för en oförsvarlig publicitetsskada.

Annons Annons

Det brukar sägas att man inte ska skriva om vårdnadstvister och vägföreningar för att det är för infekterat – är konflikter mellan barn också ett sådant ämne man ska undvika?
– Nej, det tycker jag inte. Och jag tycker att man kan skriva om vårdnadstvister och vägföreningar också. Men man måste skydda personer från oförsvarliga publicitetsskador.

– Sedan måste man också fundera över vilket allmänintresse som finns. Om det är så att en skola inte agerar mot mobbning, och det är skälet till att man skriver om det, då kanske artikeln ska fokusera på skolledningen och inte på barnen.

Fler avsnitt
Fler videos