Gå direkt till textinnehållet

Regeringen kapar infostöd till Sida – RSF kan drabbas

Den nya regeringen har valt att kapa 90 procent av pengarna som ska gå till biståndsorganisationernas informationsarbete. Bland de som riskerar att drabbas finns Reportrar utan gränser och tidningen OmVärlden.

Det är Global bar som rapporterar att regeringen drar ned rejält på de medel som går till biståndsorganisationernas informationsarbete, 155 miljoner ska bli 20 miljoner.

– Det följer våra prioriteringar, vi vill se fler matpaket och färre konferenser, kommenterade biståndsminister Johan Forssell till TT i samband med att regleringsbrevet för Sida blev offentligt.

Sida uppger till Journalisten att myndigheten ännu inte har klart för sig i detalj hur det här kommer att påverka verksamheterna man stöttar och har bett om att få återkomma med en kommentar.

Till de som riskerar att drabbas hör bland annat Reportrar utan gränser (RSF) Sverige. Genom Sidas så kallade infokomstöd har de fått ungefär en halv miljon kronor per år sedan 2017. Pengar som har gjort att de har kunnat åka runt i skolor och informera om vikten av pressfrihet i världen, förutom att man har gett ut podcasten Pressfrihetspodden.

– Vi vet inget än men det är klart att stödet för de här insatserna riskerar att försvinna helt, eller skäras ned kraftigt, säger Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige till Journalisten.

– Sen är det saker som inte hör till vår kärnverksamhet, vi jobbar främst för att stötta utsatta och fängslade journalister, men det är synd om vi inte får möjlighet att höja kunskapsnivån om pressfrihet och vikten av densamma i våra skolor och bland poddlyssnare, fortsätter han.

För RSF behöver det inte betyda att man helt kommer sluta åka runt i skolorna, men det betyder att skolorna i större utsträckning kommer behöva betala för det. På samma sätt räknar Erik Halkjaer med färre poddavsnitt om infokomstödet försvinner.

Sedan den nya regeringen och dess stödparti SD tillträdde har de bland annat fått kritik för införandet av den nya spionlagen och uttalanden om ”journalistrugby”.

Erik Halkjaer konstaterar att RSF på det internationella planet inte sett någon trend i minskat stöd för deras arbete för pressfrihetsfrågor. 

– Men intresset för att jobba med pressfrihetsfrågor i Sverige tycks vara mindre i den här regeringen än tidigare, menar Erik Halkjaer.

På tidningen OmVärlden, som ägs av Sida, har man inte heller några klara besked om framtiden att ge.

– Men klart är att det här är djupt oroande. Sedan 1970 har vi granskat biståndet och skrivit om situationen i utvecklingsländerna, vilket nästan inga andra tidningar gör. Inte minst därför är jag oroad över den här utvecklingen, säger chefredaktören Erik Larsson.

Även Arbetets satsning på utrikesjournalistik Arbetet Global riskerar att drabbas.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler