Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för osaklighet i Rapportinslag om Israel

GRN-FÄLLNING Sveriges Television fälls för osaklighet i ett inslag i Rapport den 23 oktober 2023 som visade en karta över Israel med Gaza, Västbanken och Golanhöjderna i bakgrunden. På kartan var den linje som visade Golanhöjdernas gräns tunnare mot Israel jämfört med den mot Syrien.

Inslaget var ett förtydligande och i speakertexten sades att området Golanhöjderna skulle haft en egen markering eftersom Golanhöjderna administreras av Israel men annekteringen inte har godkänts av FN.

Anmälan anförde att det var vilseledande att påstå att Golanhöjderna administreras av Israel, och att den karta som visades i inslaget var vilseledande då den hade en tunnare linje mot Israel och en tjockare linje mot Syrien. Det framstod då som att landsgränsen mot Syrien går norr om Golanhöjderna.

SVT anförde att statusen för Västbanken och Gaza är annorlunda jämfört med Golanhöjderna, eftersom Västbanken och Gaza inte administreras av Israel. Gränslinjernas tjocklek ”är en fråga om läsbarhet för tittarna och ska inte ses som ett ställningstagande”.  SVT ansåg också att detta sätt att markera områdets omstridda status var i linje med hur andra etablerade medier och källor som exempelvis Utrikespolitiska institutet gör.

Annons Annons

Granskningsnämnden ansåg att mot bakgrund av att Golanhöjderna annekterats av Israel år 1981 och att israelisk lagstiftning gäller där, medförde inte programledarens påstående om att Golanhöjderna administreras av Israel att kravet på saklighet åsidosattes. Utformningen av kartan medförde dock att framställningen av nationsgränserna blev missvisande eftersom det framstod som att Golanhöjderna tillhör Israel och inte Syrien. Inslaget stred därmed mot kravet på saklighet i denna del.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos