Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Radio nämnde företagsnamn i positiva ordalag – fälls

GRN-FÄLLNING Sveriges Radio fälls för otillbörligt gynnande för ett inslag i P1 Morgon som handlade om en kommuns visselblåsartjänst.

I inslaget intervjuades en kommunikatör på en kommun om ett ärende där en chef och en anställd blivit polisanmälda misstänkta för att ha köpt in datorer och mobiltelefoner för kommunens pengar. Detta hade blivit känt via tips till kommunens visselblåsartjänst som sköttes av ett externt säkerhetsbolag.

Inslaget anmäldes med motiveringen att säkerhetsbolaget nämndes flera gånger vid namn och enbart i positiva ordalag. Lyssnarna kunde få uppfattningen att bolagets tjänster är det enda sättet att inrätta en visselblåsartjänst. Det ställdes inga kritiska frågor i inslaget och reportern avslutade med att berätta hur många kunder företaget har och hur många som står i kö för att anlita dem.

Enligt granskningsnämnden finns det betydande informationsintresse av att lyfta nyheter i det aktuella ämnet. Nämnden anser dock att de positiva kommentarer som gavs i slutet på inslaget innebar ett gynnande som gick utöver vad som var motiverat av ett informationsintresse.

Annons Annons

Inslaget stred därmed mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. Granskningsnämnden beslutar också att ansöka hos förvaltningsrätten om att Sveriges Radio ska påföras en särskild avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos