Gå direkt till textinnehållet
En möjlig lunch för de anställda på SVT Värmland.

Termoskonflikt hos SVT blir fall för Arbetsmiljöverket

Personalens mat på fältet har blivit en het fråga. Nu anmäler skyddsombudet SVT Värmland till Arbetsmiljöverket för otillfredsställande lunchraster.

Journalisterna på SVT Värmland hinner ofta inte tillbaka till redaktionen för att äta medhavd lunchmat. Många gånger får de i stället äta lunch ute på restaurang, vilket innebär ”avsevärt ökade levnadsomkostnader för medarbetarna”, enligt en anmälan som skyddsombudet Morgan Kringstad gjort till Arbetsmiljöverket, en begäran om åtgärd enligt Arbetsmiljölagen paragraf 6 6a.

Anmäla brist i arbetsmiljön

Skyddsombud eller arbetsmiljöombud kan begära hos arbetsgivaren att en brist i arbetsmiljön ska åtgärdas enligt Arbetsmiljölagen 6 kap 6a §, en så kallad 6:6a-begäran.

Om arbetsgivarens åtgärder inte är tillräckliga för att lösa bristen kan skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket med sin begäran.

Läs mer om 6:6a på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Annons Annons

– Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna har möjlighet att värma medhavd mat, men eftersom vi så ofta är ute på jobb och Värmland är så stort hinner man inte alltid tillbaka till redaktionen, säger Morgan Kringstad.

– Det blir en ökad stress och ökade kostnader för medarbetarna, och jag skulle säga att alla medarbetare påverkas.

Arbetsgivaren har bland annat föreslagit inköp av mattermosar som medarbetarna kan ta med sig när de ska ut i fält.

– Det blir praktiskt svårt, bland annat eftersom man inte alltid vet vart man ska resa under dagen innan man kommer till jobbet. Man skulle behöva värma lunchmaten på morgonen, ta med tallrik och bestick och äta i bilen – det är ingen trivsam matplats och det blir ingen fullgod lunchrast.

I anmälan föreslog du att man skulle kunna värma mat i bilen…

– Jo, men jag har kommit fram till att det inte är en bra lösning att installera mikrovågsugn eller värmeskåp i bilarna. Bilen är inte en bra matplats.

Att förse varje bil med en husvagn där medarbetarna kan värma mat och vila, är inte heller aktuellt eftersom det sannolikt skulle medföra andra praktiska problem och arbetsmiljöproblem, enligt arbetsgivaren.

Susanne Junkala, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Värmland, uppger att de ser över scheman:

Susanne Junkala

– Mattermosar är en av flera, men inte den enda, åtgärden. Det är framförallt schemat vi tittar på nu. Min bild är att reportrarna oftast hinner få sin lunchrast. Ett undantag kan vara vid extrema nyhetslägen. Då brukar de rapportera in övertid för missad lunch. Det som det här handlar om är att reportrarna får sin lunchrast men om de befinner sig långt borta från redaktionen inte kan värma sin medhavda matlåda på redaktionen. Där det inträffar oftast är på passet 07.15-16.00 eftersom det bygger på att två reportrar åker tillsammans och hämtar hem nyheter. Det teamet filmar med mobil och skickar hem material. Jag följde med på ett sådant pass, och fick äta lunch ute. Det är svårt att hinna tillbaka till redaktionen när man går på det passet, säger Susanne Junkala.

Kan ni inte erbjuda traktamente för reportrar som måste äta ute?

– Det finns traktamente för arbetspass som slutar efter klockan 19, samt vid övernattningar. Frågan om traktamente beslutas högre upp i organisationen.

Skyddsombudet Morgan Kringstad anser att det borde införas ett traktamente.

– Det kommer inte att fungera att ändra i våra scheman. Vi sysslar med nyhetsjournalistik och behöver åka ut på jobb och kommer därför inte alltid att hinna tillbaka till redaktionen för att äta lunch. Det kan du inte komma åt med en schemaändring. Det enda sättet jag kan se som skulle lösa hela problemet är att man inför traktamente, säger Morgan Kringstad.

Kommentarer

Ett svar till ”Termoskonflikt hos SVT blir fall för Arbetsmiljöverket”

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos