Gå direkt till textinnehållet

Romandebuterande Malin Ekman: ”Lättare att ta kritik som journalist än som författare”

Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman skrev på sin debutbok i sex år. ”När andra har varit ute och ätit brunch har jag suttit och skrivit.”

Huvudpersonen i Allt jag finner i er ska jag finna i mig (Albert Bonniers förlag) heter Anna och är ungefär jämnårig med Malin Ekman. En del läsare har placerat boken i den autofiktiva fåran av samtidslitteraturen.

– Den har lästs så, fast mindre än jag befarade. Jag vill inte prata om vad i gestaltningen av Anna som kommer från mig, vill inte att man ska tänka på mig utan göra associationer till sitt eget liv, säger Malin Ekman på telefon från New York.

Romanen har funnits som idé under många år, och hon skrev på den i sex år, i perioder.

Annons Annons

– En kort bok som det tog lång tid att bli klar med.

Det mesta var klart när hon flyttade till USA för SvDs räkning 2019, men hon har även i New York lagt kvällar, helger och morgnar på boken.

– Om man ska skriva bok måste man prioritera det högt. När andra varit ute och ätit brunch så kanske jag har suttit och skrivit. Jag har ägnat den mycket tid och tankar.

Att skriva skönlitterärt är något annat än att skriva journalistiskt, konstaterar hon.

– Man får använda en helt annan del av sig själv. Det har inte krockat så mycket. Men det här är en annan sorts kall. Det är nästan mer som att jag ser det som att jag är författare men ägnat mig åt journalistik.

Att vara journalist i grunden har varit en fördel rent hantverksmässigt.

– Man är van att skriva, tröskeln är lite lägre. Men det kan vara svårare att bli tagen på allvar i vissa kretsar. Man ses mer som en journalist som skrivit en bok än som en riktig författare. 

Hur var det att bli bedömd på andra grunder än vanligt? 
– Jag har alltid haft en hård hud som journalist, jag tycker det är bra om människor har åsikter om det man gör. Som författare känner jag mig både mer känslig och mer trygg. Jag vilar verkligen i boken, men det är klart att mottagandet ändå varit viktigt. Jag blev till exempel jätteglad för Amanda Svenssons recension i Expressen.

Är det här början på ditt författarskap?
– Jag hoppas det! Jag hoppas att jag ska kunna skriva fler romaner i framtiden. Men min nästa bok blir en journalistisk bok med avstamp i min USA-bevakning i SvD. 

Malin Ekman känner sig hemma i New York och vill stanna så länge hon kan.

– Jag försöker vara öppen för framtiden, men känner verkligen att jag kommer till min rätt här och trivs väldigt bra, både med jobbet och livet.
 

Fler avsnitt
Fler videos