Gå direkt till textinnehållet

Norra Skåne hotas med vite

Arbetsmiljöverket hotar Norra Skåne med vite om 60 000 kronor om tidningen inte vidtar vissa åtgärder för att bland annat minska oron för att källskyddade uppgifter kan hamna i orätta händer.

Arbetsmiljöverket gjorde i maj en inspektion på Norra Skåne efter att skyddsombuden slagit larm om att journalister på redaktionen upplevde stark oro för att utomstående skulle kunna ta del av känsligt och källskyddat material. Utomstående kunde röra sig fritt i lokalerna, menade skyddsombuden, vilket ledde till stressymtom för reportrarna, framför allt de som ägnade sig åt granskande journalistik.

Arbetsgivaren undersökte saken och kom fram till att tio journalister upplevde oro för utomståendes vistelse i lokalerna samt att två personer uttryckte stark oro.

Efter undersökningen vidtog arbetsgivaren vissa åtgärder, men vid en ny inspektion den 22 augusti framkom att åtgärderna inte kommunicerats till de anställda varför oron kvarstod. Skyddsombuden menade också att åtgärderna inte var tillräckliga, samt att de inte erbjudits möjlighet att samverka vid framtagande av riskbedömning och handlingsplan.

Annons Annons

Arbetsmiljöverket konstaterar att arbetsgivaren brustit i det förebyggande arbetsmiljöarbetet när man inte kommunicerat åtgärderna till medarbetarna och att detta måste åtgärdas. Dessutom ska effekten av åtgärderna kontrolleras tidigare än vad arbetsgivaren beslutat i handlingsplanen, eftersom skyddombuden anser att de inte fungerar.

Om inte Norra Skåne vidtar åtgärderna enligt beslutet kan företaget tvingas betala vite om 20 000 kronor.

Dessutom hotar Arbetsmiljöverket med vite om 40 000 kronor om företaget inte ändrar sina rutiner när det gäller att bjuda in skyddsombud vid riskanalyser. Bakgrunden är att riskanalysen för sparpaketet på Norra Skåne genomfördes utan att arbetsgivaren bjudit in skyddsombuden att delta.

Fler avsnitt
Fler videos