Gå direkt till textinnehållet

Journalister på flykt i Turkiet hotas med deportering till Syrien

Minst två syriska journalister sitter frihetsberövade i Turkiet och hotas att skickas tillbaka till Syrien, där de riskerar att dödas. En av dem uppger att han misshandlats av turkisk polis.

I maj förra året lovade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att ”en miljon syriska flyktingar frivilligt ska återvända till sitt land”.

Reportrar utan gränser (RSF) menar att löftet nu utgör ett direkt hot mot syriska journalister i Turkiet. Minst två sitter för närvarande frihetsberövade i tillfälliga flyktingläger när den syriska gränsen. Båda har hotats med utvisning och deportation Syrien och pressas att skriva under dokument där det accepterar att ”frivilligt” återvända till Syrien, uppger RSF.

”Deras säkerhet är Turkiets ansvar. Låt oss vara tydliga: att skicka tillbaka dem till Syrien är att skicka dem i fängelse eller till och med i döden”, säger Jonathan Dagher, chef för RSFs Mellanösternbyrå.

En av de frihetsberövade journalisterna är Kaled Obeid, 31, som greps av turkisk polis den 10 januari i Osmaniye i södra Turkiet, trots att han hade en giltig id-handling och presskort. Obeid uppger för RSF att han misshandlades av poliserna och skickades till flyktinglägret i Osmaniye där han dagligen utsätts för förhör och pressas fysiskt och psykiskt att skriva under dokumentet om frivillig återvändo till Syrien.

Obeid arbetade som journalist i Homs för bland andra Orient News och Syria TV. Hans fru och fyra döttrar bor sedan 2016 i Istanbul och han har under flera år rest fram och tillbaka mellan familjen i Turkiet och arbetet i Syrien, fram till april 2021 då han sökte permanent asyl i Turkiet efter att ha undkommit ett mordförsök i Idlib.

”De som försökte döda mig kommer inte att lämna mig ifred om jag återvänder till Syrien. Om jag skickas tillbaka till Syrien skickas jag till min död”, säger Kaled Obeid.

RSF kräver att den turkiska regeringen stoppar alla utvisningar och deportationer av journalister till Syrien.

Fler avsnitt
Fler videos