Gå direkt till textinnehållet

Iranska exiljournalister hotas av regimen: ”De har sagt att vi kan dödas”

62 iranska journalister har gripits de senaste månaderna. Men även exiljournalister hotas av regimen, berättar frilansjournalisten Naeimeh Doostdar som flydde till Sverige efter att ha suttit i Evinfängelset. 

Naeimeh Doostdar var fristadsförfattare i Malmö 2012-14, och jobbar nu som frilansjournalist för iranska medier från staden. 2011 greps hon i hemlandet och hölls häktad i det ökända Evinfängelset, på ogrundade anklagelser om samarbete med utländska aktörer, berättar hon.

– Det är samma typ av anklagelser som regimen använder i den senaste vågen av gripanden av iranska journalister. Den islamiska republikens myndigheter säger alltid samma sak, att journalister samordnar och orsakar de folkliga protesterna, och att de tar ställning för utländska medier. 

Naeimeh Doostdar följer noga utvecklingen i Iran. Enligt Comittee to Protect Journalists har 62 journalister gripits under de senaste månadernas folkliga protester mot regimen, efter Mahsa Aminis död.

Annons Annons

– Det är sportjournalister, fotografer, politiska reportrar, kolumnister, chefredaktörer… Man har också gripit tidigare journalister. Journalisters familjemedlemmar i Iran tas in på förhör och kan få sina tillgångar frysta.

Själv flydde hon Iran när hon släppts fri mot borgen efter Evinfängelset, innan en dom mot henne hunnit falla.

Vad säger du om omvärldens möjligheter att agera för Irans journalister?
– Det första steget kan vara att berätta om iranska journalister och deras situation. Journalistförbundet och andra organisationer kan kräva av iranska regimen att journalister ovillkorligt släpps fria. Att vara journalist är inget brott.

Hon tror inte att regimen lyssnar på fördömandena, men att de kan kan få konsekvenser för landets relationer med FN och andra länder.

Hur ser du på att protesterna fortsätter trots våld och repression från regimen?
– Denna gång har vi hopp, det säger vi alltid, men nu är det faktiskt lite annorlunda. För vi ser att folk är fortfarande på gatorna. Viljan finns att den islamiska regimen måste lämna.

Men inte bara journalister som befinner sig i Iran är utsatta, säger Naeimeh Doostdar, också exiljournalister är hotade.

– Det är jätteviktigt att berätta. Jag arbetar för [Londonbaserade tv-kanalen] Iran International, som har terrorstämplats av regimen. Den har också hotat dess journalister till döden. Vi vet att inte bara vi, även de som jobbar för BBC Persian och andra medier har fått samma hot från Iran.

– Regimen har mördat exiljournalister förut. Man grep Ruholla Zam utanför landet och avrättade honom.

Hur hanterar du hotet?
– Jag fortsätter att jobba, men man blir orolig.

Fler avsnitt
Fler videos