Gå direkt till textinnehållet

Bild-dom mot SVT står fast

Sveriges Television gjorde sig skyldig till intrång i upphovsrätten när ÖstNytt publicerade en bild tagen av fotografen Håkan Sjöström utan att betala ersättning. Högsta domstolen beslöt idag att inte ge SVT prövningstillstånd.

I somras slog Svea Hovrätt fast att Sveriges Television gjorde sig skyldig till intrång i upphovsrätten när ÖstNytt publicerade en bild tagen av fotografen Håkan Sjöström utan att betala ersättning.

Den 21 december 2000 visade ÖstNytt ett foto på fotbollsspelaren Mathias Florén som Håkan Sjöström hade tagit i egenskap av frilans. Håkan Sjöström är anställd vid Norrköpings Tidningar, men bedrev vid den här tidpunkten frilansverksamhet vid sidan av.

SVT hävdar att man plockat bilden från IFK Norrköpings hemsida och att man med stöd av ett avtal med Svenska fotografers förbund hade rätt att publicera den. Hovrätten anser dock att avtalet inte gäller eftersom bilden som ÖstNytt publicerade inte var beskuren, vilket den var på IFK Norrköpings hemsida. Bilden hade därmed inte tidigare publicerats i sin helhet – en avgörande sak för att avtalet ska gälla.

– Högsta Domstolen var tydligen tveksam, för egentligen skulle man tagit beslut i oktober men sköt up det för att få mer information, säger ombudsman Olle Wihlöf.

Han tycker egentligen det är synd att SVT inte fick prövningstillstånd.

– HD-domar ger ju riktlinjer för vad som gäller i branschen, i det här fallet  skyddsomfånget för ett fotografi.

SVT ska nu betala skäligt vederlag för utnyttjandet av bilden samt ersättning för lidande till Håkan Sjöström. Enligt praxis rör det sig om 5-15 000 kronor totalt.

Fler avsnitt
Fler videos