Gå direkt till textinnehållet

Finland och Danmark står fast vid att lämna IFJ

IFJs beslut att utesluta det ryska journalistförbundet RUJ påverkar inte de danska och finska journalistförbundens beslut att lämna IFJ.

Som Journalisten rapporterat beslutade de danska, finska och norska journalistförbunden tidigare i år att begära utträde ur den internationella journalistfederationen IFJ.

Bakgrunden var att IFJ inte uteslutit det ryska journalistförbundet RUJ, som stöder den ryska invasionen i Ukraina och som rekryterar medlemmar i ryskockuperade områden i Ukraina.

Förra veckan beslutade IFJ dock att utesluta RUJ som medlem. Beskedet ändrar dock inte det danska eller finska journalistförbundets utträdesbeslut, skriver respektive fackförbunds medlemstidning.

Annons Annons

Norska Journalisten rapporterar att Norsk Journalistlag tycker att IFJs besked kommer ”pinsamt sent”, men öppnar en liten lucka för att stanna kvar i IFJ om federationen förnyar sig under de sex månader som ett formellt utträde tar. IFJ styrs idag av ”några gamla gubbar som inte vill ge sig”, menar NJs projektledare Eva Stabell.

Svenska Journalistförbundet har aldrig hotat att lämna IFJ, men krävt att RUJ ska uteslutas, och är nöjda med att så nu skett.

Fler avsnitt
Fler videos