Gå direkt till textinnehållet

Hård dom mot Jimmy Lai kritiseras

Den fängslade publicisten Jimmy Lai, grundare av den prodemokratiska tidningen Apple Daily, har dömts till fem års fängelse för bedrägeri i Hongkong. Domen kritiseras av yttrandefrihetsorganisationer.

TT rapporterar att den 75-åriga Apple Daily-grundaren Jimmy Lai enligt domen, som bara är den senaste i en serie åtal mot framstående aktivister i Hongkong, har gjort sig skyldig till ”olaglig uthyrning av kontorslokaler”.

Committee to Protect Journalist fördömer domen. CPJs Asienprogramkoordinator Beh Lih Yi säger i ett uttalande att den visar ”hur Peking och Hongkong är beredda att gå hur långt som helst för att eliminera alla oppositionella röster”.

”Myndigheterna måste avsluta denna förföljelse en gång för alla. Lai är 75 och har suttit bakom galler i två år. Han måste släppas omedelbart och alla anklagelser måste läggas ner”, säger Beh Lih Yi.

Annons Annons

Jimmy Lai greps av polis 2019 och dömdes 2021 till 14 månaders fängelse för att ha deltagit i två demonstrationer under upproren 2019, också den fördömdes av pressfrihetsorganisationer.

 

Fler avsnitt
Fler videos