Gå direkt till textinnehållet

Fel att enbart lokaltidningar får mediestöd menar Helle Klein: ”Många tidskrifter står inför nedläggning”

Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein anser att förslaget om nytt mediestöd borde omfatta även tidskrifter som sysslar med nyhetsjournalistik.

Debatten mellan regeringens mediestödsutredare Mats Svegfors och representanter för Sveriges Tidskrifter har under våren rasat på SvD Debatt.

Det nya mediestödet som ska börja gälla 2024 ser ut att inriktas helt på lokaljournalistik, med följd att rikstidningar som exempelvis Svenska Dagbladet inte blir stödberättigade.

Sveriges Tidskrifter hade hoppats att det nya stödet skulle vara inriktat på nyhetsjournalistik oavsett medieform. Eftersom digitaliseringen har lett till såväl genre- som formatupplösning borde presstödet utformas oberoende av format.

– Svegfors lappar och lagar det gamla presstödet i stället för att ta fram ett modernt stöd som är anpassat till det förändrade medielandskapet, som han borde enligt regeringsuppdraget, säger Sveriges Tidskrifters styrelseordförande Helle Klein.

– Medierna lever i ett ekosystem, vi är beroende av varandra och alla delar behöver stöd. En granskning i Hem & Hyra blir nyhetsartiklar i lokaltidningar, debatt i Sveriges Radio och en fördjupning i SVT. Stödet borde gå till nyhetsjournalistik rakt av, och därmed skulle de 30-50 tidskrifter som sysslar med nyhetsjournalistik kunna få stöd.

I en intervju i Medierna i P1 förra helgen öppnade Mats Svegfors för att ett särskilt tidskriftsstöd borde utredas. Helle Klein välkomnar beskedet, men anser att det är onödigt med ytterligare en utredning.

– I grunden håller nog Mats Svegfors med oss, det behövs ett stöd till samhällsangelägen journalistik. Hans argument att pengarna inte räcker om tidskrifter också ska omfattas av mediestödet är ett principvidrigt resonemang. Då måste det tillföras med pengar till systemet. Tidskrifterna är fortfarande printberoende och att ställa om till digital läsning tar tid och kostar pengar. Det är ett allvarligt läge med enorma prisökningar på papper och distribution och många tidskrifter står inför nedläggning.

Fler avsnitt
Fler videos