Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
19 oktober, 2015
Sushmita S Preetha från Bangladesh och Shahira Amin från Egypten är just nu i Sverige för att träffa svenska redaktörer och samtidigt sprida kunskap om hur det är att jobba som journalist i sina respektive länder. ”VI kan ge nya perspektiv på världen”.
Genom organisationen One World kommer varje år journalister från andra delar av världen till bland annat Sverige för att träffa svenska redaktörer och lära sig hur de arbetar, få kontakter och därmed kunna sälja in reportage. De deltar också i ett seminarium om utlandsjournalistik som One World anordnar.
Sushmita S Preetha har redan fått flera artiklar sålda i Sverige, bland annat om textilarbetare till Göteborgs-Posten och en om kollektivt familjeliv till Svenska Dagbladets Idagsida, samtidigt som hon också arbetar på The Daily Star i Dhaka, Bangladesh.
- Situationen för journalister och speciellt bloggare är svår i Bangladesh. Fyra bloggare har dödats bara de senaste månaderna. Staten försöker pressa medierna genom indirekta hot och nya lagar som gör det lättare att hitta skäl för att polisanmäla och fängsla journalister, säger Sushmita S Preetha.
För Shahira Amin har det blivit omöjligt att publicera sig i några egyptiska medier. I stället jobbar hon på engelskspråkiga tidningar och TV-stationer. I tolv år har hon jobbat åt CNN och hon berättar att även BBC är mån om att visa upp hennes arbete.
- Minst 18 journalister är bakom galler i Egypten. Regeringen säger att de är terrorister för att de bevakat protester, alltså gjort sitt jobb. Jag är fortfarande fri, och jag tror att det beror på den uppmärksamhet jag får utomlands.
Hon berättar också att myndigheterna försöker att undergräva hennes förtroende i Egypten och har flera gånger kallat henne för spion. När hon får ta emot priser i världen för att hon kämpar för det fria ordet i Egypten, så använder myndigheterna det som bevis för att hon är spion.
- Det har gjort det farligt för mig att även vistas i folkmassor. En polis sa att jag för säkerhets skull borde klä mig i niqab, för att inte bli igenkänd. Det vägrar jag förstås.
Hon vet att allt hon gör registreras.
- Man blir immun efter ett tag.
Shahira Amin har publicerat många berättelser från Egypten. Bland annat var det hon som avslöjade att militären gjorde oskuldskontroller på de kvinnor som protesterade på Tahirtorget.
Fotnot: Den brittiska Organisationen One World arbetar bland annat för att bredda perspektiven i medier om det som sker i världen. Projektet i Sverige finansieras av Sida. Projektet är redaktionellt oberoende. De artiklar som journalisterna säljer in till svenska medier arvoderas av tidningarna själva.
Karlskoga Tidning-Kuriren, är en av mottagarna av Klassiska priset av Värmlands journalistpris 2022.
är ny producent för P3 Krim på produktionsbolaget Tredje Statsmakten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera