Gå direkt till textinnehållet

Föreningen Feministiskt perspektiv ansöker om konkurs – skulder till Mediestödsnämnden på en halv miljon

Föreningen Feministiskt perspektiv ansöker om konkurs. Detta eftersom Mediestödsnämnden kräver tillbaka drygt 560 000 kronor i utbetalt stöd för en satsning på ny prenumerationsmodell.

Hösten 2020 fick Föreningen Feministiskt perspektiv, som gav ut den numera nedlagda tidningen Feministiskt Perspektiv, nära 800 000 kronor i mediestöd för ett projekt med en ny försäljnings- och prenumerationsmodell. Bland annat skulle de utveckla en mobil transaktionsmodell för att sälja enskilda artiklar och utveckla mobilnummerbaserade prenumerationer.

Eftersom kostnaderna visade sig bli mindre än beräknat återkräver Mediestödsnämnden nu drygt 560 000 kronor. En skuld som ligger hos Kammarkollegiet då föreningen inte har betalat in beloppet i tid.

Anna-Klara Bratt, tidigare ordförande i föreningen, berättar för Journalisten att det här med största sannolikhet innebär konkurs.

– Den formaliserades den 13 december men konkursansökan lämnades in tidigare i höst när det här stod klart för oss. Vi har också kommunicerat det till nämnden, säger hon.

På frågan om vart pengarna har tagit vägen uppger hon att de har genomfört studien, men inte sjösatt betalsystemet. I stället ägnade de tid åt att avbeställa ett nytt prenumerationssystem.

– Vi har gjort en felbedömning att vi skulle få presstöd för 2021. Det är inte så att vi hade de pengarna vi skulle lägga på det här i en säck utan de skulle komma in under arbetets gång. Det är sorgligt att det blev så här, och att en förening går i graven, säger Anna-Klara Bratt.

Fler avsnitt
Fler videos