Gå direkt till textinnehållet

AP-reporter sparkad efter artikeln som fick hela världen att hålla andan

Nyhetsbyrån APs artikel om att en rysk missil dödat två personer i Natolandet Polen fick världen att hålla andan. Nu får journalisten bakom den felaktiga uppgiften sparken.

Den 15 november dödades två personer av en explosion på ett fält i den polska byn Przewodów, nära gränsen till Ukraina. Senare samma dag publicerade den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press en artikel där en icke namngiven amerikansk underrättelseofficer uppgav att explosionen orsakats av ryska raketer. Nyheten spred sig snabbt över världen.

Uppgiften visade sig sedermera vara felaktig – raketen verkar i stället ha kommit från ukrainskt territorium.

Igår måndag fick reportern, James LaPorta, sparken från AP. Det rapporterar Washington Post, som har tagit del av den interna kommunikationen mellan reportern och redaktionen på AP.

Annons Annons

Enligt uppgift till Washington Post ska LaPorta ha uppgett för sin chef att en annan redaktör på AP redan kontrollerat källan och gav därmed chefen intrycket att redaktören godkänt användandet av källans uppgift. Redaktören hade tidigare gjort en bakgrundskontroll av källan men hade inte tillfrågats inför artikeln om den misstänkta raketattacken.

Fler avsnitt
Fler videos