Gå direkt till textinnehållet

Var tionde frilans har förlorat mer än 100 000 kronor

Drygt 70 procent av frilansjournalisterna har förlorat frilansuppdrag på grund av coronakrisen. En av tio har tappat intäkter på mer än 100 000 kronor under våren. Det visar en medlemsundersökning som Journalistförbundet har genomfört.

Coronakrisen har slagit hårt mot Journalistförbundets frilansmedlemmar. I mars uppgav fyra av tio frilansar att de förlorat uppdrag. I juni har siffran stigit till drygt sju av tio, visar en ny medlemsundersökning.

– Detta bekräftar den bild vi har fått från medlemmar under våren och visar att det är viktigt att vi fortsätter kräva fler politiska åtgärder som får träff på våra frilansmedlemmar, säger Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund i en kommentar.

Enkäten skickades till 1 700 frilansmedlemmar den 4 juni och sammanställdes i måndags, med svar från 468 medlemmar.

På frågan ”Har du förlorat uppdrag med anledning av inställda evenemang eller andra följder av covid-19, coronaviruset?” svarade 71,7 procent ja. Ytterligare 8,8 procent svarade ”Inte än, men misstänker att uppdrag kommer ställas in”. Enbart 19,5 procent svarade nej.

Av de som förlorat uppdrag uppgav åtta procent att de förlorat mindre än 10 000 kronor och 29 procent att de förlorat mer än 50 000 kronor i intäkter. 14 procent uppgav att de förlorat mer än 100 000 kronor, av de som förlorat uppdrag. Utslaget bland samtliga svarande innebär det att var tionde frilans förlorat mer än 100 000 kronor.

66,7 procent svarar i enkäten att de har en enskild firma, vilket är den grupp av egenföretagare som är i störst behov av nya politiska åtgärder och stöd, anser Journalistförbundet.

– Politikerna har gång på gång missat denna grupp när de lagt fram sina stödpaket. Bland annat finns behov av att kunna deltidsstämpla och använda sig av korttidsarbete även för en frilans med enskild firma, säger Tomas Backlund.

En klar majoritet av de svarande är med i en a-kassa, 71,2 procent. Men enbart 5,6 procent svarar att de redan har eller kommer utnyttja möjligheten att lägga företaget vilande för att få ut a-kassa. Något som visar på behovet av anpassningar av a-kassan.

– Regeringens besked förra veckan om att företagare bland annat ska tillåtas uppdatera en hemsida eller ha viss kundkontakt och fortfarande anses vara arbetslös är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt, säger Tomas Backlund.

Fler avsnitt