Gå direkt till textinnehållet

Erdogan vill införa fängelsestraff för spridande av ”missvisande information”

Mellan ett och tre års fängelse väntar den som sprider information som turkisk domstol tycker är missvisande, enligt nytt lagförslag.

I december förra året uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att sociala medier är ”det största hotet mot demokratin” och lovade att kriminalisera spridandet av desinformation på internet.

Det nya lagförslaget, som det turkiska regeringspartiet AKP och nationalistpartiet MHP står bakom, innehåller ett minimumstraff om ett års fängelse för den som sprider missvisande information om Turkiets interna eller externa säkerhet, den allmänna ordningen eller folkhälsa.

Maxstraffet är tre års fängelse, men om den som sprider den missvisande informationen har försökt dölja sin riktiga identitet eller sprider informationen som ”del av en organisations aktiviteter” höjs straffet med 50 procent, till mellan 1,5 och 4,5 års fängelse.

Annons Annons

Sju turkiska oberoende medier uppmanar i ett gemensamt uttalande AKP och MHP att dra tillbaka lagförslaget. Det rapporterar bland andra Bianet.

Fler avsnitt
Fler videos