Gå direkt till textinnehållet

”Uttalandet om fake news är det som tagit oss på sängen”

I ett antal artiklar har Hela Hälsingland granskat Glada Hudik-teaterns arbetsmiljö och kommunens affärer, där man kunnat påvisa flera briser. Men det som har överraskat reportern Erik Strömberg allra mest är kommundirektörens påståenden om att delar av avslöjandena är ”fake news”.

Under hösten har Hela Hälsingland granskat Glada Hudik-teatern där man kunnat påvisa en rad missförhållanden när det gäller arbetsmiljön men också tveksamheter kring hur kommunen skött verksamheten ekonomiskt.

Bland annat vittnar fem tidigare medarbetare om mobbning och allvarliga arbetsmiljöbrister bakom kulisserna på den folkkära teatern.

Erik Strömberg är reportern bakom granskningen, han berättar för Journalisten att allting började med ett antal tips. 

Annons Annons

– Vi fick kontakt med flera personer som upplevt arbetsmiljöproblem och utsatthet som mobbning i verksamheten, under flera års tid. Utifrån det har vi fått fler och fler källor som påpekat att det fanns anledning för oss att titta på hur kommunen sköter sina affärer, så då har vi gått vidare med det också, berättar Erik Strömberg. 

När det gäller de anklagelserna om mobbning och arbetsmiljöproblem har Erik Strömberg fått svar på frågor från kommundirektören som bland annat uppger att man har gjort en omorganisation.

Däremot har det stundtals gått trögt när det kommer till att få ut allmänna handlingar.

– När kommunen nu bemöter det här och kritiserar oss säger de att man har hjälpt oss under ett halvår med att få ut handlingar, men för min del har jag ibland fått vänta på handlingar en vecka i taget så det har tagit lång tid, säger Erik Strömberg. 

Tidningen har också kunnat avslöja att teaterchefen Pär Johansson är god vän med Jan Scherman, som anlitats som mediekonsult av teatern, och samtidigt har kopplingar till ett bolag som mottagit miljoninvesteringar från Hudiksvalls kommun. Vilket bland annat oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen vill se en utredning av

Jan Scherman har inte velat uttala sig till Hela Hälsingland om hur kommunen skött sina affärer.

– Jag har ingen anledning att kommentera eller reflektera över kommunens eller Pär Johanssons upphandling av mina tjänster, säger Jan Scherman till tidningen.

Samtidigt beskrivs det i en ledare hur politikern har varit förtegen i frågan och inte velat kommentera saken till tidningen mer än i "generella termer" och att det handlar om ”kryphål".

Under ett kommunfullmäktige ska kommundirektören Bengt Friberg ha kommenterat saken med att arbetsmiljön ska handla om gamla uppgifter. En annan kommentar han gav var att delar av granskningen skulle vara "fake news”, vilket Erik Strömberg kallar anmärkningsvärt. 

– Det är sällan vi stöter på att den högsta chefen på kommunen inte vill svara på våra frågor. Nu har vi sökt honom sedan i tisdags för att få svar på våra frågor gällande det här påståendet om fake news, säger han.

– Vi har fortsatt söka honom idag, och det vi har fått höra är att han har gått på semester och ett skriftligt uttalande att han inte vill säga något mer i ärendet. Vi jobbar på en publicering nu om detta, säger Erik Strömberg.

Hur har läsarna reagerat på granskningarnas?
– Vi hade förväntat oss en kritikstorm eftersom det historiskt har varit känsligt att kritisera teatern. Men den här gången har vi fått mest positiva reaktioner, många tycker det var på tiden att man tittar på den här verksamheten.

Vad i det här arbetet har förvånat dig mest?
– Uttalandet om fake news är det som har tagit oss mest på sängen. Att en kommunchef svänger sig med sådana uttryck är väldigt oväntat och anmärkningsvärt, säger Erik Strömberg.

Journalisten söker kommundirektören.

Fler avsnitt
Fler videos