Gå direkt till textinnehållet

Trond Sefastsson ska bli mediegranskare

Den mutmisstänkte journalisten Trond Sefastsson har fått nytt jobb på tankesmedjan Den Nya Välfärden. Tanken är att han ska ingå i en projektgrupp som ska granska medier.

Trond Sefastsson, tidigare ansedd journalist på TV4s Kalla Fakta och nu mutmisstänkt och avstängd, har fått ett nytt uppdrag. Han ingår i en projektgrupp som arbetar under Den Nya Välfärdens vingar och som ska lanseras under namnet Mediegranskarna.

Övriga som ingår i gruppen är ekonomijournalisten Olle Rossander, förre Expressenchefredaktören Olle Wästberg och Patrik Engellau som är ordförande för Den Nya Välfärden.

Syftet med projektet är att skapa en institution som kan hålla ett kritiskt öga på medier och se om de arbetar korrekt och balanserat, berättar Patrik Engellau.

– Om du inte gillar din läkares diagnos kan du få en second opinion. Men med journalister är det jäkligt svårt att få det. Av alla maktgrupper så är det bara medier som inte utsätts för någon motmakt. Vem kontrollerar medier?

Skälen till att man valde Trond Sefastsson är enkla nog:

– För det första är det för att han är tillgänglig men kanske framför allt för att han är en av Sveriges skickligaste och mest erfarna personer på området.

Hur ser ni på Trond Sefastssons förflutna?

– Det är klar att det har påverkat. Säg så här: vi vet ju inte! Vi i gruppen har haft möjlighet att sätta oss in i hela det där debaklet och vi bedömer att det saknar grund.

Hur har ni satt er in i det?

– Vi har läst en del material och pratat med honom. Jag råkar tro att han är oskyldig, men man vet inte. Om det visar sig att det är fel, då får vi ompröva. Det blir kanske svårt för honom att granska medier i så fall.

Har du fullt förtroende för Trond Sefastsson?

– Har man fullt förtroende för någon? För mig är han väldigt förtroendeingivande. Men vi har inte startat innan rättsaken är klar.

Hur arbetet ska gå till vet man ännu inte och tanken är att gruppen ska bli större. Under de närmaste månaderna ska man ta fram en struktur och arbetsformer. Därefter lanseras Mediegranskarna om det anses hållbart.  

 

Fler videos
Fler avsnitt